S&P: Μειώθηκε η πιθανότητα Gr-exit!

Για μείωση της πιθανότητας εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη σε σύγκριση μ’ ένα χρόνο πριν, αλλά και κούρεμα του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια των επίσημων δανειστών της χώρας, κάνει λόγο η Standard & Poor΄s σε πρόσφατη ανάλυση της.

Πάντως, σημειώνει ότι σε καμία περίπτωση το νέο αυτό κούρεμα δεν θα οδηγήσει σε υποβάθμιση της αξιολόγησης της χώρας. Υπολογίζεται,

ότι η πραγμάτωση του νέου κουρέματος σύμφωνα με προβλέψεις ξένων τραπεζών και οίκων θα γίνει αφού πραγματοποιηθούν οι Γερμανικές εκλογές. Στη συνέχεια, η αξιολόγηση του οίκου της Standars & Poor’ s για τη κρίση χρέους στην Ευρωζώνη αναφέρει ότι το ενδεχόμενο επιστροφής κάποιας χώρας της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο εθνικό της νόμισμα φαίνεται να αποτελεί πλέον παρελθόν.
Ο συγκεκριμένος οίκος, που αυτή τη στιγμή αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στο Β- με σταθερές προοπτικές, προσθέτει ότι η προοπτική μιας τρίτης πτώχευσης της Ελλάδας (B-/Stable/B) δεν είναι επικείμενη.

Επίσης, ο αναλυτής της S&P, Μόριτζ Κράμερ, επισημαίνει ότι : «Ο λόγος χρέους προς ΑΕΠ της Ελλάδας ξεπερνά το 160% παραμένοντας βαρύς»
«Ωστόσο, εφόσον η Ελλάδα εκπληρώσει τους όρους του προγράμματος, πιστεύουμε ότι τα μέλη της Ευρωζώνης θα εξετάσουν την περαιτέρω βελτίωση των επίσημων όρων δανεισμού προς την ελληνική κυβέρνηση. Αυτό θα αφορά μια αποτελεσματική μείωση του δημόσιου χρέους της Ελλάδας σε όρους καθαρής παρούσας αξίας. Περιμένουμε ότι αυτός ο ανασχεδιασμός του χρέους θα επηρεάσει μόνο τους πιστωτές του επίσημου τομέα (EFSF και διμερή δάνεια από τις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης,) κάτι που δεν εμπίπτει στον ορισμό για χρεοκοπία της Standard & Poor΄s».
Υπογραμμίζει εν συνέχεια, ότι η S & P δεν θα μειώσει τη πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδος σε «D»

Τέλος, πρέπει να αναφερθεί ότι το σενάριο περί νέου κουρέματος υποστηρίζει και η Ιαπωνική τράπεζα Nomura η οποία θεωρεί πως οι συζητήσεις για ένα επερχόμενο «κούρεμα» του ελληνικού χρέους που βρίσκεται στα χέρια των επισήμων δανειστών της χώρας (OSI), θα ενταθεί στις επόμενες τριμηνιαίες αναθεωρήσεις, κυρίως σε αυτές του Μαΐου αλλά και Αυγούστου.

Keywords
Τυχαία Θέματα