H ανερχόμενη δύναμη και τα «ερωτήματα» στον ΣΥΡΙΖΑ

Γράφει ο ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΠΟΥΛΟΣ

Ως το «μήλον της έριδος» για κυβερνητικός «εταίρος» τόσο για τη Νέα Δημοκρατία όσο και για τον ΣΥΡΙΖΑ φαντάζει πλέον η Δημοκρατική Αριστερά, με τον πρόεδρο της, Φώτη Κουβέλη, να χαρακτηρίζεται ως ο πολιτικός αρχηγός που μπορεί να κρατήσει με σοβαρότητα και υπευθυνότητα τις «ισορροπίες»,

με κύριο στόχο τη δημιουργία κυβέρνησης, καθώς η ΔΗΜΑΡ, ουσιαστικά, αποτελεί τη νέα ανερχόμενη δύναμη στο πολιτικό σκηνικό του τόπου.
Αυτό είναι, βασικά, και το στοιχείο εκείνο που κάνει τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, να «πιέζει» ασφυκτικά τον κ. Κουβέλη στο να τοποθετηθεί με ποιον θα πάει μετεκλογικά. Στον ίδιο βηματισμό βρίσκονται και τα στελέχη της Συγγρού, όπως η Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία απηύθυνε «πρόσκληση» στη ΔΗΜΑΡ για συγκυβέρνηση, αλλά και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος τάχθηκε στο πλευρό του κ. Κουβέλη στην άποψη μιας οικουμενικής κυβέρνησης.
Έτσι, η ΔΗΜΑΡ θεωρεί πως θα παίξει καθοριστικό ρόλο στις μετεκλογικές εξελίξεις, ωστόσο διαμηνύει προς κάθε κατεύθυνση, αλλά κυρίως προς τον κ. Τσίπρα, ότι δεν «μπλοφάρει» θέτοντας ως απαράβατες δύο προϋποθέσεις για συμμετοχή του κόμματος σε οποιαδήποτε κυβερνητική συνεργασία, για την υλοποίηση ενός «προοδευτικού προγράμματος». Η μία είναι ότι δεν θα υπάρξει μονομερής καταγγελία του μνημονίου και η δεύτερη ότι απαιτείται η δρομολόγηση διαδικασιών σταδιακής απαγκίστρωσης. Αυτές είναι οι δύο «δεσμευτικές» προϋποθέσεις της ΔΗΜΑΡ, οι οποίες και «δυσκόλεψαν» τον ΣΥΡΙΖΑ ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια των διερευνητικών εντολών που ακολούθησαν τις εκλογές της 6ης Μαΐου. Τώρα τις «συζητεί» ευνοϊκά ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως άφησε να εννοηθεί προχθές, σε τηλεοπτική εκπομπή, ένας από τους οικονομικούς επιτελείς του κ. Τσίπρα και υποψήφιος βουλευτής στα Χανιά, Γιώργος Σταθάκης, λέγοντας ότι «αυτούς τους όρους δεν τους απορρίπτει πλέον ο ΣΥΡΙΖΑ».
Παράλληλα, αυτή η σταθεροποιητική πορεία της ΔΗΜΑΡ, που έκανε τον κ. Κουβέλη να ομιλεί πλέον και για προσπάθεια προς επίτευξη του στόχου της τρίτης θέσης, προβληματίζει έντονα την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Όπως εκτιμάται, εφόσον υπάρχει η πιθανότητα να αποδυναμωθεί αύριο ακόμη περισσότερο το εκλογικό ποσοστό του ΠΑΣΟΚ, η ΔΗΜΑΡ πλέον ανενόχλητη θα διεκδικήσει «ηγεμονικό» ρόλο στην ανασύσταση της σοσιαλδημοκρατίας στη χώρα μας. Οπότε, δεν αποκλείεται αυτό το νέο «κύμα φυγής» από το ΠΑΣΟΚ να μην κατευθυνθεί πλέον προς τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προς τη Δημοκρατική Αριστερά και τον κ. Κουβέλη.
Αυτός, βασικά, είναι και ο λόγος που ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ, τουλάχιστον μέχρι σήμερα, επιμένει στην απόρριψη της πρότασης του προέδρου του ΠΑΣΟΚ για διαμόρφωση κοινής πολιτικής ατζέντας για μετά τις αυριανές εκλογές, προκειμένου να συνεργαστούν για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς, όπως ο κ. Βενιζέλος δήλωσε προ ημερών ότι θα κάνει το ίδιο βράδυ μετά το κλείσιμο της κάλπης. Κι αυτό, γιατί ο κ. Κουβέλης θεωρεί ότι η έννοια της Κεντροαριστεράς είναι ξεπερασμένη και η δυναμική της έχει πλέον ξεφτίσει.

Ανησυχίες στον ΣΥΡΙΖΑ

Από την άλλη πλευρά, αυτή του

Keywords
Τυχαία Θέματα