Goldman Sachs: Θετική η πορεία της Ελλάδας

Θετικές επισημάνσεις για την ελληνική οικονομία διατυπώνει σε έκθεσή της η Goldman Sachs, εστιάζοντας στην καλή εκτέλεση του προϋπολογισμού, στη μείωση των διαδηλώσεων και στην αντοχή της δημοτικότητας της Νέας Δημοκρατίας.

Η έκθεση που υπογράφεται από τον αναλυτή της επενδυτικής τράπεζας Θεμιστοκλή Φιωτάκη αναφέρει ότι, μετά την αναδιάρθρωση

του χρέους και την επιτυχημένη επαναγορά ομολόγων, οι μεσοπρόθεσμοι κίνδυνοι χρηματοδότησης για την Ελλάδα έχουν ουσιαστικά μειωθεί.

Όπως τονίζεται, αν και κατά τους πρώτους τρεις μήνες του 2013 σημειώθηκε κάποια καθυστέρηση στην εφαρμογή του προγράμματος, τελικά επήλθε συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας σε βασικούς τομείς συμπεριλαμβανομένης της διαχειρίσεις του προσωπικού στον δημόσιο τομέα (που οδηγεί σε απολύσεις και νέες προσλήψεις). Οι περισσότερες από αυτές τις πρωτοβουλίες που έγιναν νόμος του κράτους προχθές είχαν ως αποτέλεσμα να καταβληθεί η επόμενη δόση των 2,8 δισ. ευρώ.

Το πιο σημαντικό για την Goldman Sachs είναι ότι η πρόσφατη συμφωνία μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας επιταχύνει τη διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης για τις ελληνικές τράπεζες, κάτι που χαρακτηρίζεται ως «προϋπόθεση» για την επανέναρξη του δανεισμού. Διαδικασία που όπως αναφέρεται στην έκθεση επικουρείτε και από την πρόσφατη αύξηση στις καταθέσεις.

Στα θετικά ο αναλυτής της Goldman Sachs συγκαταλέγει το γεγονός ότι ο όγκος των δημόσιων διαδηλώσεων γύρω από τις πρόσφατες μεταρρυθμίσεις ήταν μικρότερος από ό, τι κατά το παρελθόν, αλλά και το ότι η δημοτικότητα του βασικού κυβερνώντος κόμματος (Νέα Δημοκρατία) δεν έχει μειωθεί σε σχέση με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ). «Τα δύο μέρη συνεχίζουν να δημοσκόπηση πολύ κοντά το ένα στο άλλο», σημειώνεται στην έκθεση.

Σύμφωνα με τον κ. Φιωτάκη η εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών – ειδικά μετά την λήψη της δόσης- θα επιταχυνθεί κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους και θα ανακουφίσει μέρος των εντάσεων που συνδέονται με την έλλειψη ρευστότητας στην οικονομία.

Αναφερόμενος στα αρνητικά εστιάζει στο γεγονός ότι η απασχόληση παρέμεινε ισχνή κάτι που χαρακτηρίζει ως «αναμενόμενο» σε αυτό το στάδιο του προγράμματος.

Η Goldman Sachs διακρίνει τέσσερις καταλύτες που θα ενθάρρυναν περαιτέρω την δυναμική της ελληνική αγοράς ομολόγων. Αυτοί συνδέονται:

-Με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και ειδικά των ιδιωτικοποιήσεων. Όπως αναφέρεται στην έκθεση, η επιτυχής ολοκλήρωση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων του 2013 θα απάλλασσε από την ανάγκη να εξευρεθούν επιπλέον πόροι χρηματοδότησης μέσω περικοπών των δαπανών ή άλλα μέτρα.

- Με την απάντηση του πυρήνα της Ευρώπης στις προκλήσεις της ανάπτυξης στην Ελλάδα και τις μεταρρυθμιστικές προσπάθειες. «Μετά τις γερμανικές εκλογές, οι αγορές είναι πιθανό να αξιολογήσουν το εάν θα υπάρξει κάποια περαιτέρω επιείκεια στους στόχους του ελληνικού προϋπολογισμού, προκειμένου να αντισταθμισθεί τη δυναμική της βαθιάς ύφεσης», τονίζεται στην έκθεση.

-Με τις σαφείς ενδείξεις για τη σταθεροποίηση της ανάπτυξης, οι οποίες θα στηρίξουν τις τιμές των ελληνικών ομολόγων.

Τέλος, στην έκθεση της Goldman Sachs αναλύονται και τεχνικοί παράγοντες που είναι εν μέρει υπεύθυνοι για την μειωμένη απόδοση των ελληνικών ομολόγων, όπως η περιορισμένη έκθεση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος στο ελληνικό δημόσιο χρέος και η μη ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίου των τραπεζών.

Keywords
Τυχαία Θέματα