Focus: Οι Έλληνες σέρνουν την Ευρώπη από τη μύτη

Νέες βολές από τον γερμανικό Τύπο με αφορμή την ανάληψη της ευρωπαϊκής προεδρίας από τη χώρα μας.

Ενδεικτικός είναι ο τίτλος του περιοδικού Focus :«Με απειλές και τεχνάσματα: Πώς οι Έλληνες σέρνουν την Ευρώπη από τη μύτη».

Στο άρθρου αναφέρεται ότι οι ειδικοί χαρακτηρίζουν «ψευδαίσθηση» τον στόχο επιστροφής στις αγορές το 2014, δεδομένου ότι το επιτόκιο δανεισμού στις αγορές θα είναι της τάξεως του 8%. Υποστηρίζει επίσης ότι η Ελλάδα

επιδιώκει να επιτύχει του στόχους της με απειλές, τεχνάσματα και τακτικισμούς.

Σε ό,τι αφορά στις απειλές αναφέρονται οι δηλώσεις Βενιζέλου για το ενδεχόμενο επικράτησης των αντιευρωπαϊκών δυνάμεων σε περίπτωση που οι χώρες της Ευρωζώνης δεν προχωρήσουν σε περαιτέρω διευκολύνσεις προς την Αθήνα.

Υπογραμμίζεται επίσης η δήλωση Βενιζέλου ότι ενδεχόμενη αποτυχία της Ελλάδας συνιστά απειλή για τους Γερμανούς φορολογούμενους.

Ως «τέχνασμα» το Focus θεωρεί την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος, το οποίο αποδίδει σε «έκτακτους παράγοντες».

Τονίζεται ότι η Αθήνα έλαβε περίπου 2,6 δισ. μέσω περίπλοκων τρόπων από τις κεντρικές τράπεζες του Ευρωσυστήματος .

«Χωρίς αυτή τη βοήθεια, οι Έλληνες δεν θα πετύχαιναν πρωτογενές πλεόνασμα το 2013», υπογραμμίζεται. Οι «τακτικισμοί» αφορούν το χρηματοδοτικό κενό ύψους 11 δισ. ευρώ για το 2014 και 2015.

«Με λίγα λόγια οι Έλληνες χρειάζονται πάλι χρήματα, εκτός και εάν καταφέρουν να βγουν στις αγορές. Σύμφωνα με την άποψη του Στουρνάρα, αυτό μπορεί να γίνει στο δεύτερο εξάμηνο του έτους. Όμως αυτό εξαρτάται από την περαιτέρω απομείωση του χρέους της χώρας, εξηγεί πονηρά ο Στουρνάρας», παρατηρεί το Focus.

Το δημοσίευμα επικαλείται «παρατηρητή της κρίσης», που δεν κατονομάζει, ο οποίος εκτιμά ότι οι χώρες της Ευρωζώνης βρίσκονται σε αδιέξοδο. «Κάποιος όμως θα πρέπει να κάνει την υπέρβαση».

The post Focus: Οι Έλληνες σέρνουν την Ευρώπη από τη μύτη appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα