Γκέιτς: Κριτική στον Ομπάμα για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν

Δριμύτατη κριτική εναντίον του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα ασκεί ο πρώην Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Γκέιτς, ως προς τον πόλεμο στο Αφγανιστάν στο βιβλίο του με τίτλο «Duty: Memoirs of a Secretary of War» που θα κυκλοφορήσει την επόμενη εβδομάδα.

«Επιφυλακτικός, αν όχι απόλυτα πεπεισμένος, ότι θα αποτύχει» ο Ομπάμα

«Ο Πρόεδρος δεν εμπιστεύεται τον διοικητή του, δεν αντέχει τον (αφγανό πρόεδρο Χαμίντ) Καρζάι, δεν πιστεύει στην ίδια την στρατηγική του και δεν θεωρεί

δικό του τον πόλεμο. Για εκείνον, το ζητούμενο είναι η αποχώρηση», γράφει ο πρώην Υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, σύμφωνα με κριτική του βιβλίου από τον δημοσιογράφο της Washington Post Μπομπ Γούντγουορντ.

«Ποτέ δεν αμφισβήτησα την υποστήριξή του ως προς τα στρατεύματα, μόνο την υποστήριξή του ως προς την αποστολή τους», συνεχίζει ο Γκέιτς.

Επιπρόσθετα, ο Γκέιτς, ο οποίος διετέλεσε επικεφαλής του Πενταγώνου υπό τους προέδρους Μπάρακ Ομπάμα και Τζορτζ Μπους το νεότερο, είναι επικριτικός και για τους δύο, ιδιαίτερα όμως για τον νυν Πρόεδρο, σύμφωνα με τις κριτικές του βιβλίου. Οίδιος σημειώνει ότι ο Μπους επικεντρώθηκε στο Ιράκ εις βάρος του Αφγανιστάν και χαρακτηρίζει τους στόχους του ρεπουμπλικανού προέδρου εκεί «αμήχανα φιλόδοξους και ιστορικά αφελείς» δεδομένων των διαθέσιμων πόρων.

Ο Ομπάμα περιγράφεται ως «επιφυλακτικός, αν όχι απόλυτα πεπεισμένος, ότι (το εγχείρημα) θα αποτύχει» μετά την αποστολή επιπλέον 30.000 στρατιωτών στο Αφγανιστάν το 2009, προτού ξεκινήσει η απόσυρσή τους το 2011.

«Ο Λευκός Οίκος (υπό την προεδρία του Ομπάμα) ήταν μακράν ο πιο συγκεντρωτικός και ελεγκτικός στον τομέα της εθνικής ασφάλειας σε σχέση με ό,τι έχω δει από την εποχή του Ρίτσαρντ Νίξον και του Χένρι Κίσινγκερ», τονίζει ο Γκέιτς.

Ο Γκέιτς είναι Ρεπουμπλικανός, ο οποίος συνεργάζεται με αμφότερα τα κόμματα κι έχει υπηρετήσει σχεδόν όλες τις κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες.

Τέλος, ο Γούντγουορντ περιγράφει ως αντιφατική την άποψη του Γκέιτς, καθώς ο πρώην Υπουργός Άμυνας γράφει ότι, κατά τη γνώμη του, ο Ομπάμα είχε δίκιο ως προς τις περισσότερες αποφάσεις του για το Αφγανιστάν.

The post Γκέιτς: Κριτική στον Ομπάμα για τον πόλεμο στο Αφγανιστάν appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα