De Standaard: Στροφή προς τα αριστερά κάνει το ΔΝΤ

Με δημοσίευμά της, η βελγική εφημερίδα De Standaard, κάνει λόγο για «εντυπωσιακή μεταμόρφωση» του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, από «άτεγκτο υπερασπιστή» τηε δημοσιονομικής πειθαρχίας σε «σιωπηλό σύμμαχο σοσιαλιστικών ιδεών».

Ειδικότερα, το συγκεκριμένο δημοσίευμα έφερε τον τίτλο «Η στροφή του ΔΝΤ προς τα αριστερά» και επισημαίνεται πως το νούμερο 2 του ΔΝΤ

Ντέιβιντ Λίπτον, έκανε πριν από λίγες μέρες μία «βαρυσήμαντη» ομιλία με θέμα τους τρόπους με τους οποίους οι κυβερνήσεις μπορούν να γεφυρώσουν το χάσμα πλούσιων-φτωχών, μέσω της φορολογίας, στην οποία γίνεται ξεχωριστή αναφορά στις ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις που επιφέρουν οι ανισότητες, για τον κοινωνικό ιστό.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ομιλία αυτή σηματοδοτεί μια ριζική αλλαγή πλεύσης από την πλευρά του ΔΝΤ, το οποίο επί σειρά ετών αποτελούσε εξέχον μέλος της σχολής σκέψης που είναι γνωστή ως «Συναίνεση της Ουάσιγκτον». Η τελευταία, υπενθυμίζει η εφημερίδα, αντανακλούσε την απόλυτη ταύτιση απόψεων μεταξύ ΔΝΤ, Παγκόσμιας Τράπεζας και αμερικανικής κυβέρνησης, ως προς το ότι η φιλελευθεροποίηση, η απρόσκοπτη λειτουργία των αγορών και η μείωση του κράτους αποτελούσαν την ιδανικότερη συνταγή για την τόνωση της ανάπτυξης. Στο πλαίσιο αυτό, προσθέτει η De Standaard, οι ανισότητες έμπαιναν σε δεύτερη μοίρα, καθώς αυτό που προείχε ήταν η βελτίωση της ανταγωνιστικότητας προκειμένου να καταστεί δυνατή και η αποπληρωμή των δανείων που χορηγούσε το ΔΝΤ στις χώρες που προσέφευγαν σ’ αυτό.

Τονίζεται στη συνέχεια πως η Ελλάδα αποτέλεσε το κατεξοχήν πεδίο εφαρμογής αυτής της στρατηγικής, μιας και υπήρξε η πρώτη δυτική χώρα τα τελευταία χρόνια που χτύπησε την πόρτα του ΔΝΤ. Προς γενική κατάπληξη όμως, συνεχίζει η εφημερίδα, το ΔΝΤ δεν έδειξε και μεγάλη προθυμία να εφαρμόσει μια πολιτική αυστηρής λιτότητας στην Ελλάδα παρά τις πιέσεις των άλλων δύο μελών της τρόικας. Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό, σημειώνει, ότι το ΔΝΤ έφτασε μέχρι το σημείο να εκπονήσει μελέτη η οποία κατέτεινε στο συμπέρασμα ότι η πολιτική σκληρής λιτότητας δεν υπήρξε η ενδεδειγμένη για την αντιμετώπιση της κρίσης, ενώ παράλληλα αναγνώριζε ότι η κριτική που ασκούσαν οικονομολόγοι όπως οι Ντε Γκρου και Κρούγκμαν δεν ήταν αβάσιμη. Οι επιφυλάξεις που διατύπωσαν όμως οι επιφανείς αυτοί οικονομολόγοι δεν εισακούστηκαν, προσθέτει η De Standaard.

Τέλος, ιδιαίτερη μνεία γίνεται και στα συμπεράσματα που προέκυψαν από μία πρόσφατη έκθεση του ΔΝΤ, για την οικονομική ανισότητα, τα οποία κινούνται αντίθετα στην νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση και αυτό διότι η συγκεκριμένη έκθεση υποστηρίζει πως η επιβολή φορολογίας, μπορεί να αποβεί αρκετά αποτελεσματική, έτσι ώστε να καταπολεμηθεί η ανισότητα, μέσω της αναδιανομής. Σύμφωνα με την έκθεση, η ιδέα ότι η φορολογία ”αυτή καθ’ εαυτήν” φράσσει τον δρόμο προς την ανάπτυξη κάθε άλλο παρά έχει τεκμηριωθεί επιστημονικά.

Συμπερασματικά, το δημοσίευμα καταλήγει πως όποιος πριν από κάποια χρόνια αποτύπωνε την άποψη ότι το ΔΝΤ θα έφτανε στο σημείο να βλέπει με συμπάθεια την αύξηση της κρατικής φορολογίας, θα γινόταν αντικείμενο κοροϊδίας.

The post De Standaard: Στροφή προς τα αριστερά κάνει το ΔΝΤ appeared first on Paraskhnio.gr.

Keywords
Τυχαία Θέματα