Bundesbank: Νέο πακέτο διάσωσης θα χρειαστεί η Ελλάδα

Η Ελλάδα θα χρειαστεί νέα δάνεια διάσωσης από τους ευρωπαίους εταίρους της αναφέρει εμπιστευτική έκθεση της Γερμανικής Κεντρικής Τράπεζας (Bundesbank), την οποία επικαλείται σημερινό δημοσίευμα του Spiegel. Στην ίδια έκθεση, η Bundesbank φέρεται να κρίνει ως μετά βίας ικανοποιητικές τις επιδόσεις
της Αθήνας και να περιγράφει την έγκριση της τελευταίας δόσης προς τη χώρα μας ως απόφαση που ελήφθη με πολιτικά ελατήρια.

Στην έκθεσή της η Bundesbank φέρεται να προβλέπει ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις «θα συμφωνήσουν σίγουρα σε ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, το αργότερο έως τα τέλη του 2014».
Περιγράφει επίσης, πάντα σύμφωνα με το δημοσίευμα του Spiegel, ως «εξαιρετικά υψηλούς» τους κινδύνους που διατρέχει το υφιστάμενο πακέτο βοήθειας και ασκεί μάλιστα κριτική στην έγκριση, τον περασμένο μήνα, της δόσης των 5,8 δισ. ευρώ εκ μέρους της τρόικας προς την Ελλάδα ως αποτέλεσμα πολιτικής συμφωνίας.

Αν και η Bundesbank δεν θέλησε να σχολιάσει το έγγραφο, αποτελεί σαφή ένδειξη του ενδιαφέροντος της γερμανικής πλευράς, η οποία θέλει να αποφύγει κάθε συζήτηση για ένα πιθανό κούρεμα τους ελληνικού χρέους πριν τις ομοσπονδιακές εκλογές, ενώ υπογράμμισε την πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα. Ωστόσο, η αισιοδοξία της παραμένει σε πολύ χαμηλά επίπεδα.

Παρότι δε οι ευρωπαίοι ηγέτες, της Μέρκελ συμπεριλαμβανομένης, έχουν επαινέσει τη δουλειά της ελληνικής κυβέρνησης ως προς την επίτευξη των στόχων του Μνημονίου, η Bundesbank περιγράφει τις επιδόσεις της Αθήνας ως «ελάχιστα ικανοποιητικές», ενώ εκφράζει αμφιβολίες για σχετικά με τις ικανότητές της να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις.

Η έκθεση αναμένεται να αναζωπυρώσει την προεκλογική γερμανική μάχη, καθώς οι επικριτές της Αγκελα Μέρκελ τής καταλογίζουν ότι -τουλάχιστον στο δημόσιο λόγο της και πάντως σίγουρα πριν από τις εκλογές της 22ας Σεπτεμβρίου- υποβαθμίζει σκοπίμως το ενδεχόμενο ενός νέου πακέτου βοήθειας προς την Ελλάδα.

Ο ηγέτης των Σοσιαλδημοκρατών, Πεερ Στάινμπρουκ, την έχει μάλιστα κατ’ επανάληψη κατηγορήσει ότι αποκρύπτει από τους Γερμανούς φορολογουμένους το ενδεχόμενο να ξαναβάλουν το χέρι στην τσέπη προκειμένου να συνεισφέρουν σε νέα κεφάλαια διάσωσης προς την Ελλάδα ή άλλες χώρες της ευρωζώνης.

Αντίθετα, Μέρκελ και Σόιμπλε δηλώνουν σταθερά ότι το ελληνικό πρόγραμμα βρίσκεται στο σωστό δρόμο και απορρίπτουν την προοπτική μίας νέας βοήθειας. Το δημοσίευμα του Spiegel αναφέρει ότι η έκθεση της Bundesbank είχε για αποδέκτες της τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Bundesbank και Σόιμπλε δεν έχουν προς το παρόν σχολιάσει το δημοσίευμα του Spiegel.

Keywords
Τυχαία Θέματα