Bank of America Merrill Lynch: Το πρόβλημα της Ευρώπης είναι ότι έχει πάρα πολλές τράπεζες

«Πάρα πολλές τράπεζες, πάρα πολύ χρέος και πολύ λίγη ανάπτυξη». Έτσι συνοψίζουν οι αναλυτές της Bank of America Merrill Lynch το πρόβλημα της Ευρώπης, σε σημερινή τους έκθεση. Για αυτούς τους λόγους, η Ευρώπη έχει μείνει πίσω σε σχέση με τη βελτίωση που παρουσιάζουν οι ΗΠΑ, τόσο

στο μέτωπο της οικονομίας όσο και στις αγορές, τονίζουν.

Και το πρόβλημα αυτό δεν μπορεί να λυθεί τόσο εύκολα. «Μια μακρά ιστορία αυτοκρατοριών, εμπορίου, πολέμων και εμπορίου συνεπάγεται μια μακρά τραπεζική ιστορία», σημειώνουν οι αναλυτές της BofA ML.

Δεν είναι τυχαίο ότι η πρώτη τράπεζα με την εγγύηση του κράτους στον κόσμο ήταν η Τράπεζα της Βενετίας, που ιδρύθηκε το 1157, ενώ και η παλαιότερη τράπεζα του πλανήτη αυτή τη στιγμή είναι επίσης ιταλική. Πρόκειται για την Monte Paschi di Siena, που ιδρύθηκε το 1472 αλλά σήμερα περνά μια δύσκολη περίοδο, αφού έπειτα από ένα σκάνδαλο απάτης, χρειάστηκε να διασωθεί από το κράτος.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες, το ενεργητικό του τραπεζικού συστήματος ξεπερνά το μέγεθος της οικονομίας (γράφημα) και είναι πολύ μεγαλύτερο σε σχέση με ό,τι ισχύει σε άλλες περιοχές του κόσμου. Η εικόνα αυτή αντανακλάται και στα χρηματιστήρια. Ακόμα και σήμερα, μετά την κρίση, ο χρηματοοικονομικός κλάδος αποτελεί το 42% του ισπανικού χρηματιστηρίου και το 31% του ιταλικού, την ώρα που το αντίστοιχο ποσοστό στις ΗΠΑ δεν ξεπερνά το 16%.

Και ενώ το ευρωπαϊκό επιχειρείν αποτελείται κυρίως από μικρομεσαίες εταιρείες, που εξαρτώνται σχεδόν αποκλειστικά από τις τράπεζες για τη χρηματοδότησή τους, οι ευρωπαϊκές τράπεζες δεν δανείζουν… «Όταν οι τράπεζες δεν δανείζουν, οι οικονομίες δεν αναπτύσσονται και οι χρηματιστηριακοί δείκτες τείνουν να υπο-αποδίδουν», σημειώνουν οι αναλυτές.

Ακόμα και μέσα σε αυτό το κλίμα, πάντως, η BofA ML εντοπίζει κάποιες θετικές ενδείξεις. Η υπόσχεση της ΕΚΤ να αγοράσει ομόλογα έριξε σημαντικά το κόστος δανεισμού, οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει, η περιφέρεια αρχίζει να γυρίζει σε πλεονάσματα τρεχουσών συναλλαγών και η ένταση της λιτότητας μετριάζεται.

Κάτω από αυτές τις συνθήκες, ο οίκος εκτιμά ότι οι αποτιμήσεις των ευρωπαϊκών μετοχών είναι πολύ ελκυστικές, δίνοντας πολλές ευκαιρίες για trading. Οι σημαντικές υπο-αποδόσεις των ευρωπαϊκών μετοχών ανάπτυξης έναντι των μετοχών αξίας αρχίζουν να αναστρέφονται, για παράδειγμα, καθώς οι οικονομίες σταθεροποιούνται.

«Οι επενδυτές είναι έντονα στραμμένοι προς τις ποιοτικές και αμυντικές μετοχές της Ευρώπης, επομένως πιστεύουμε ότι οι contrarian επενδυτές που είναι διατεθειμένοι να τοποθετηθούν για τις θετικές εκπλήξεις που θα δώσει η περιοχή, θα επιβραβευτούν», καταλήγει ο οίκος.

Πηγή: newmoney

Keywords
Τυχαία Θέματα