Υπερδύναμη η Τράπεζα Πειραιώς

Στη δεύτερη μεγαλύτερη δύναμη του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος αναδεικνύεται ο Όμιλος Τράπεζας Πειραιώς μετά την εξαγορά της Τράπεζας Κύπρου και της Cyprus Popular Bank.

Με την εξαγορά των δυο κυπριακών ο όμιλος, έναντι του συμβολικού τιμήματος

του 1 ευρώ, ενισχύει αποφασιστικά την θέση του στην εγχώρια αγορά και αναρριχάται στη δεύτερη θέση της ελληνικής αγοράς: πλέον στη πρώτη θέση με μεγάλη διαφορά βρίσκεται η Εθνική – Eurobank με ενεργητικό 170 δισ. ευρώ, ακολουθεί η Πειραιώς με ενεργητικό άνω των 100 δισ. ευρώ και η Alpha Bank με ενεργητικό 80 δισ. ευρώ.

Η Τράπεζα Πειραιώς, με την εξαγορά των περιουσιακών στοιχείων των δυο κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, αποκτά ένα χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 19,5 δισ. ευρώ, καταθέσεις 12,5 δισ. ευρώ, ένα δίκτυο καταστημάτων 289 σημείων και περίπου 5.100 νέους εργαζόμενους. Έτσι ο Όμιλος Πειραιώς σκαρφαλώνει στη δεύτερη θέση της τραπεζικής αγοράς με ενεργητικό που ξεπερνά τα 100 δισ. ευρώ, χαρτοφυλάκιο δανείων 70 δισ. ευρώ και οι καταθέσεις 52 δισ. ευρώ. Ο νέος ενιαίος όμιλος, με την προσθήκη των υποκαταστημάτων των δυο κυπριακών τραπεζών, θα απασχολεί πάνω από 24.000 εργαζόμενους ενώ το δίκτυο καταστημάτων ξεπερνά τα 1.700 σημεία. Υπενθυμίζεται ότι τον περασμένο Ιούλιο η Πειραιώς ανακοίνωσε την εξαγορά των υγιών στοιχείων της Αγροτικής Τράπεζας ενώ λίγους μήνες μετά πέτυχε την εξαγορά και της Geniki Bank από την Societe Generele. Επιπλέον ο όμιλος Πειραιώς έχει συμφωνήσει με τον πορτογαλικό όμιλο Millennium την εξαγορά της θυγατρικής του στην Ελλάδα.

Με την συμφωνία ΕλλάδαςΚύπρου που επιτεύχθηκε σήμερα το πρωί Τράπεζα Κύπρου και Cyprus Popular Bank θα ανακεφαλαιοποιηθούν, πριν την μεταβίβαση στον όμιλο Πειραιώς, και θα ενισχυθούν με 1,5 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 1 δισ. ευρώ θα καταβάλει η ελληνική πλευρά, μέσω του ΤΧΣ, ενώ τα 500 εκατ. ευρώ θα τα καταβάλει το κυπριακό δημόσιο. Για την απόκτηση των υποκαταστημάτων των δυο κυπριακών τραπεζών είχαν καταθέσει προσφορές επίσης η Alpha Bank και η Εθνική Τράπεζα ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες οι προσφορές ήταν εκτός του πλαισίου που είχε θέσει το ΤΧΣ. Σημειώνεται ότι οι ελληνικές αρχές -Υπουργείο Οικονομικών, ΤτΕ και ΤΧΣ- κινητοποιήθηκαν άμεσα και είχαν καταρτίσει εναλλακτικό σχέδιο, σε περίπτωση που η Κύπρος δεν λάμβανε έγκαιρα τις απαραίτητες αποφάσεις για την σταθεροποίηση του τραπεζικού συστήματος, ώστε η Ελλάδα να αναλάβει ακόμα και μονομερώς τον έλεγχο των υποκαταστημάτων και να διασφαλίσει τις καταθέσεις.

Σύμφωνα με στελέχη της Πειραιώς την ερχόμενη Τρίτη 26 Μαρτίου, μετά από μια εβδομάδα αναστολής λειτουργίας, τα υποκαταστήματα των δυο τραπεζών θα ανοίξουν και πάλι τις πόρτες τους έχοντας προσδεθεί στον Όμιλό Πειραιώς.

Με αφορμή την εξαγόρα ο πρόεδρος του ομίλου Πειραιώς κ. Μιχάλης Σάλλας δήλωσε: «Ανταποκριθήκαμε στην ανάγκη να προστατευτούν απόλυτα οι καταθέτες των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, να διασφαλιστεί η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και να υπάρξει από ελληνικής πλευράς βοήθεια στα σχέδια εξόδου της Κύπρου από την κρίση. Η σημερινή εξέλιξη αποτελεί μία ακόμη σημαντική κίνηση στην αναδιάρθρωση του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, όπου η Τράπεζα Πειραιώς συμμετέχει από την πρώτη στιγμή, ως βασικός πυλώνας, συμβάλλοντας στην προσπάθεια ανασυγκρότησης της ελληνικής οικονομίας και την προοπτική ανάκαμψης, μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο.»

Keywords
Τυχαία Θέματα