Με… την ψυχή στο στόμα η Κύπρος

Άρχισε γύρω στις 22.30 (ώρα Ελλάδος) η κρίσιμη συνεδρίαση της Ολομέλειας της κυπριακής Βουλής προκειμένου να εγκρίνει τα νομοσχέδια για τη διάσωση της κυπριακής οικονομίας.

Ήδη ψηφίστηκε ομόφωνα ο περί ίδρυσης Εθνικού Ταμείου Αλληλεγγύης νόμος, για τον οποίο είχαν συμφωνήσει από χθες οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, ενώ ο βουλευτής των Οικολόγων ζήτησε την παραίτηση του υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας.

Στην

Ολομέλεια της Βουλής τίθενται επίσης προς ψήφιση το νομοσχέδιο για την εξυγίανση των τραπεζών, που παραπέμπει προς το παρόν στην περίπτωση της Λαϊκής Τράπεζας και συνοδεύεται από άλλα έξι συναφή για το τραπεζικό σύστημα και αυτό που αφορά στον περιορισμό των συναλλαγών, ώστε να μην υπάρξει χάος και να αποφευχθεί τεράστια εκροή καταθέσεων.

«Είμαστε στον καλό δρόμο και θα καταφέρουμε, έστω παρά πολύ δύσκολα, να διασώσουμε την Τράπεζα Κύπρου και παράλληλα με την εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας να σωθούν 361 χιλιάδες καταθέτες, που δεν θα επηρεαστούν ούτε κατά ένα σεντ» δήλωσε μετά τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών ο αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου και υπογράμμισε ότι με ρύθμιση θα διασφαλιστούν τα Ταμεία Συντάξεως των εργαζομένων στη Λαϊκή, που είναι περίπου διακόσια εβδομήντα εκατομμύρια.

Ακόμη είπε ότι έχει μείνει η εκκρεμότητα για το ύψος του ποσοστού των καταθέσεων που θα μετατραπεί σε μετοχές για να εξασφαλιστούν τα 5,8 δις. Με την πώληση των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα το ποσό που αναζητούμε περιορίζεται γύρω στα 3 δισ. ευρώ. Αύριο θα γίνει αναζήτηση μόνο των μισών χρημάτων.Όλα κινούνται προς τη σωστή πορεία» είπε και συνέστησε υπομονή και ψυχραιμία.

Επανήλθε το κούρεμα

Σημειώνεται ότι παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις η τρόικα ζητάει τώρα «κούρεμα» 25% στις καταθέσεις άνω των 100.000 ευρώ. Το ενδεχόμενο «κουρέματος» καταθέσεων παραμένει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων των κυπριακών αρχών με την τρόικα, δήλωσε νωρίτερα ο υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.

Σε δηλώσεις, μετά την επιστροφή του από τη Μόσχα, ο κ. Σαρρής είπε ότι αυτό περιλαμβάνεται σαφώς στις επιλογές, που τυγχάνουν επεξεργασίας και είναι αναγκαίο να συζητηθεί κατά πόσο τυχόν επιβολή του θα αποφέρει το ποσό που απαιτείται για το συνολικό πακέτο οικονομικής βοήθειας προς την Κύπρο.

Επίσης, είπε ότι συζητούνται διάφορα αριθμητικά δεδομένα και πρέπει να διερευνηθεί ποιες πιθανές πηγές άντλησης κεφαλαίων υπάρχουν.

Στις Βρυξέλλες ο Αναστασιάδης

Όσον αφορά τα νομοσχέδια και ιδιαίτερα αυτό του «κουρέματος» των καταθέσεων, εφόσον ψηφιστεί το Σάββατο και αφού εγκριθεί από την τρόικας, ο Κύπριος πρόεδρος και οι πολιτικοί αρχηγοί θα αναχωρήσουν -σύμφωνα με τον Φιλελεύθερο- για τις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχουν σε έκτακτη σύνοδο του Eurogroup που θα γίνει πιθανότατα την Κυριακή.

Το twit του προέδρου

«Θα υπάρχουν οδυνηρές πτυχές, όμως η χώρα πρέπει να σωθεί» τονίζει ο Κύπριος Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

Σε μήνυμά του στο twitter, λίγο πριν την έναρξη της Ολομέλειας της Βουλής, ο κ. Αναστασιάδης αναφέρει: ««Η Βουλή θα κληθεί σε λίγο να πάρει μεγάλες και δύσκολες αποφάσεις. Θα υπάρχουν οδυνηρές πτυχές, όμως η χώρα πρέπει να σωθεί».

ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ θα προτείνουν κούρεμα

Την ίδια ώρα, πρόταση -από κοινού ή χωριστά- για κάποιας μορφής «κούρεμα των καταθέσεων» ενδέχεται να καταθέσουν απόψε στην Βουλή τα δύο κόμματα, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, που στηρίζουν την κυβέρνηση του προέδρου Ν. Αναστασιάδη, ο οποίος είχε συνάντηση με υψηλόβαθμο κλιμάκιο της τρόικας.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της μέρας έγιναν έντονες παρασκηνιακές ζυμώσεις και πολύωρη συνεδρίαση της Επιτροπής Οικονομικών, στην οποία παρέστη ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ, υπουργός Εργασίας, Χάρης Γεωργιάδης.

Ενώπιον της Βουλής βρίσκονται τα νομοσχέδια για την εξυγίανση των τραπεζών και την αναδιάρθρωση της Λαϊκής Τράπεζας μαζί με έξι υποστηρικτικά και δύο άλλα, που αφορούν την επιβολή περιοριστικών μέτρων στις συναλλαγές και τη σύσταση του Επενδυτικού Ταμείου Αλληλεγγύης.

Εξοργισμένοι οι Κύπριοι

Έξω από τη Βουλή είναι συγκεντρωμένοι πολλοί Κύπριοι πολίτες εξοργισμένοι με τις πιέσεις της ΕΕ, τις εξελίξεις στις τράπεζες και την έλλειψη ρευστού. Την ίδια ώρα όπως έγινε γνωστό τα τρόφιμα στα κυπριακά σούπερ μάρκετ επαρκούν έως και αύριο Σάββατο, γεγονός που κάνει το μέλλον τους ακόμα πιο δυσοίωνο και το θυμό τους εντονότερο. Έξω από τη Βουλή και αρκετοί υπάλληλοι της Λαΐκής Τράπεζας που φωνάζουν συνθήματα κατά του διοικητή της τράπεζας ενώ ορισμένοι φέρονται να έκαψαν και σημαίες της ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα