Υπάρχει καλό μνημόνιο; Το παράδειγμα της Κύπρου

«Όχι» απαντά ο Δημήτρης Τσίρκας στον ιστότοπο Rproject.gr, με αφορμή άρθρο του καθηγητή οικονομίας του πανεπιστημίου Κρήτης και μέλους της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Σπύρου Λαπατσιώρα, στην «Αυγή της Κυριακής».

Ο Δημ. Τσίρκας αμφισβητεί την αναγκαιότητα ανακεφαλαιοποίησης των κυπριακών τραπεζών, αλλά και την εκτίμηση ότι η κυπριακή κυβέρνηση διαπραγματεύτηκε «σθεναρά». Σημειώνει

ότι το κυπριακό Μνημόνιο δεν είναι καλύτερο από το ελληνικό, όπως υποστηρίζει ο Σπ. Λαπατσιώρας, γιατί  η Ελλάδα έχει φτάσει στο τρίτο Μνημόνιο. Προβλέπει ότι είναι προδιαγεγραμμένη και η αποτυχία του κυπριακού Μνημονίου, καθώς ο πραγματικός στόχος είναι η εσωτερική υποτίμηση, «δηλαδή η μεταφορά εισοδήματος από την εργασία στο κεφάλαιο (μέσα από την πτώση των μισθών και την αύξηση της εκμετάλλευσης), ώστε να επανακκινήσει η συσσώρευση».

«Αν αυτή είναι η “ανένδοτη” αντιμνημονιακή στρατηγική που έχουν στο μυαλό τους διάφορα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, τότε φοβόμαστε πως το ενδεχόμενο μίας αριστερής κυβέρνησης κινδυνεύει πολύ σύντομα, να μετατραπεί σε αριστερή παρένθεση», καταλήγει στο άρθρο του.

Διαβάστε το άρθρο του Δημ. Τσίρκα (Rproject.gr)

Keywords
Τυχαία Θέματα