ΞΕΝΑ ΦΟΡΤΗΓΑ «ΚΛΕΒΟΥΝ» ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ

09:50 1/6/2012 - Πηγή: Matrix24

To σύνολο του εξαγωγικού έργου της Ελλάδας, σε οποιονδήποτε προορισμό, μπορούν να εξυπηρετήσουν τα ελληνικά φορτηγά διεθνών μεταφορών δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο η Ομοσπονδία Φορτηγών Αυτοκινήτων Ελλάδος (ΟΦΑΕ), καταγγέλλοντας προσπάθεια υφαρπαγής έργου στην περιοχή της Ημαθίας από φορτηγά τρίτων χωρών.

Του Χάρη Ντιγριντάκη

Με αφορμή φήμες από παράγοντες της περιοχής Ημαθίας, ότι δεν διατίθεται επαρκής αριθμός ελληνικών φορτηγών διεθνών μεταφορών για την πραγματοποίηση των εξαγωγών της φετινής παραγωγής ροδάκινων

στη Ρωσία, με κίνδυνο την αλλοίωση των προϊόντων και την οικονομική ζημία των αγροτών παραγωγών, η ΟΦΑΕ τονίζει ότι διαδόσεις και κινδυνολογία δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Η Ομοσπονδία σημειώνει ότι δεν εκλήθη σε σχετική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε υπό τον Αντιπεριφερειάρχη Ημαθίας πράγμα που, όπως υποστηρίζουν, βάζει σε υποψίες για τη σκοπιμότητα της ανακίνησης του ζητήματος.

Η ΟΦΑΕ κάνει γνωστό ακόμη, ότι πέραν των συμφωνηθέντων στις διμερείς συναντήσεις Ελλάδας – Ρωσίας εγκρίθηκαν και από την Ομοσπονδία και δόθηκαν έγκαιρα 1.000 επιπλέον διμερείς άδειες για Ρωσικά φορτηγά και αντίστοιχα 1.000 άδειες για Ελληνικά φορτηγά πράγμα που σημαίνει 2.000 επιπλέον μεταφορές πολύ περισσότερες από προηγούμενα έτη. Ο αριθμός αυτός αδειών υπερκαλύπτει όλο το μεταφορικό έργο προς Ρωσία καθώς και οποιοδήποτε έκτακτο μεταφορικό έργο τυχόν προκύψει.
Παρά ταύτα, επισημαίνουν, ορισμένοι τοπικοί φορείς επιμένουν για χορήγηση αδειών τριγωνικών μεταφορών, ενώ γνωρίζουν ότι τέτοιες άδειες δεν απαιτούνται για μεταφορές στη Ρωσία, από Ελληνικά η Ρωσικά φορτηγά.

Οι μεθοδεύσεις αυτές, υποστηρίζει η ΟΦΑΕ, αποσκοπούν στην ανάθεση των σχετικών μεταφορών σε Μολδαβιανά, Σκοπιανά και άλλα οχήματα τρίτων χωρών που βρίσκονται από καιρό στην περιοχή Ημαθίας σε αναμονή, χωρίς να έχουν έρθει έμφορτα στην Ελλάδα για να δικαιούνται πραγματοποίηση εξαγωγικής μεταφοράς. Δεν είναι συμπτωματικές, τονίζουν, οι πιέσεις που ασκούνται έντονα στο Υπουργείο Μεταφορών για χορήγηση κατ εξαίρεση αδειών διέλευσης και άρση της εισαγγελικής απαγόρευσης διέλευσης έμφορτων οχημάτων τρίτων χωρών από τα σύνορα χωρίς άδεια.
Όπως καταγγέλλει η ΟΦΑΕ η εμπειρία των τελευταίων χρόνων αποδεικνύει ότι στην περιοχή Ημαθίας υπάρχουν συγκροτημένα συμφέροντα, τα οποία ωθούν την μεταφορά των αγροτικών προϊόντων στα Μολδαβέζικα φορτηγά.

Οι ιδιοκτήτες φορτηγών διευκρινίζουν επίσης ότι όπως για μία χώρα της Ε.Ε. το κόστος μεταφοράς με βάση τα ισχύοντα στα Ελληνικά φορτηγά θα ήταν χαμηλό, έτσι και για την Ελλάδα το κόστος μεταφοράς με βάση τα ισχύοντα στη Μολδαβία είναι χαμηλό. Για τον λόγο αυτό, η προστασία των αυτοκινητιστών από τον αθέμιτο ανταγωνισμό και η διατήρηση των εθνικών περιορισμών των δρομολογίων είναι αναγκαία μέχρι να εξασφαλισθεί η κατοχύρωσή τους σε συνθήκες πλήρους απελευθέρωσης της αγοράς.

Keywords
Αναζητήσεις
περιορισμοι στα δρομολογια φορτηγων διεθνων μεταφορων
Τυχαία Θέματα