Ξανακυκλοφορεί η ιστορική απεργιακή εφημερίδα «Αδέσμευτη Γνώμη»

Η απεργιακή εφημερίδα εκδόθηκε το 1975 και ήταν η απάντηση των εργαζόμενων στην πεισματική άρνηση των εκδοτών να τους υπογράψουν συλλογικές συμβάσεις, παρά την απεργία που κρατούσε πάνω από ένα μήνα. Μπροστάρηδες σ΄ αυτόν τον αγώνα ήταν σημαντικές προσωπικότητες της ελληνικής δημοσιογραφίας, όπως ο Κώστας Νίτσος, ο Δημήτρης Ψαθάς, ο Παύλος Παλαιολόγος, ο Σπύρος Μελάς, ο Μάριος Πλωρίτης, ο Χρήστος Πασαλάρης, ο Απόστολος Μαγγανάρης και ο Νίκος Καραντηνός.

Η ΕΣΗΕΑ

τότε, ζητούσε 30% και απέρριψε πρόταση για αύξηση 22. Τελικά η συμφωνία υπεγράφη από τους τότε Προέδρους της ΕΙΗΕΑ Νάσο Μπότση και της ΕΣΗΕΑ Σπύρο Γιαννάτο και περιελάμβανε αύξηση 28% και 2% σε ένα μήνα.

Σήμερα, 38 ολόκληρα χρόνια μετά, η «Αδέσμευτη Γνώμη» κυκλοφορεί και πάλι από το Σάββατο το βράδυ και στέκεται «δίπλα στον αγώνα τον εργαζομένων στην ΕΡΤ και στο αίτημα της κοινωνίας για ανεξάρτητη ενημέρωση» όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση.

«Η εφημερίδα θα είναι η μόνη μη-απεργοσπαστική, που θα κυκλοφορήσει το Σαββατοκύριακο, με κείμενα και άρθρα των απεργών δημοσιογράφων. Στόχος είναι η ενημέρωση για την πραξικοπηματική παρέμβαση στην ΕΡΤ αλλά και για τον στραγγαλισμό της ενημέρωσης που επιδιώκει η κυβέρνηση κατεβάζοντας τους πομπούς.Την Κυριακή αγοράζουμε “Αδέσμευτη Γνώμη” και όχι απεργοσπάστες», καταλήγει η ανακοίνωση.

Στο μεταξύ με μήνυμά τους οι υπεύθυνοι του συντονισμού διανομής του απεργιακού φύλλου «Η Αδέσμευτη Γνώμη» ζητούν βοήθεια στη διανομή:

«Η Αδέσμευτη Γνώμη, η εφημερίδα των απεργών δημοσιογράφων είναι η δικιά σας φωνή.

Καλούμε σωματεία, συλλογικότητες, λαϊκές συνελεύσεις απο την Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη που θέλουν να διακινήσουν την εφημερίδα, να επικοινωνήσουν μαζί μας άμεσα στο 6977037197 – Αλέξανδρος Ζερβός

Ευχαριστούμε»

Keywords
Τυχαία Θέματα