Ξανά στο τραπέζι σενάρια εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ

Στο άρθρο αναφέρεται ότι χωρίς ρεαλιστική προοπτική ανακούφισης από το χρέος, η Ελλάδα έχει κίνητρο να φύγει από το ευρώ, όταν πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα και μπορεί να ευνοηθεί από υποτίμηση και στάση πληρωμών.

Επισημαίνει δε, ότι αν και αυτή η ώρα δεν ήλθε ακόμη, πλησιάζει.

Το άρθρο αναφέρεται στην έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου υποστηρίζοντας ότι ήταν η πιο τίμια και διαυγής ανάλυση από επίσημο οργανισμό για την κρίση στην ευρωζώνη

μέχρι σήμερα. «Μέσα σε 50 μόνο σελίδες, το ΔΝΤ παρήγαγε μια ακριβή και σοβαρή ανάλυση για το τι πήγε στραβά με το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης […] Το θεμελιώδες σφάλμα ήταν η υπερβολική αισιοδοξία για την οικονομική ανάπτυξη. Ήταν λάθος κυρίως με την έννοια ότι προκάλεσε κι άλλα λανθασμένα συμπεράσματα, για την μείωση του χρέους, τις πιέσεις στον τραπεζικό τομέα, την ταχύτητα των μεταρρυθμίσεων και την βιωσιμότητα του χρέους. Επιπλέον, δεν ήταν ένα απλό σφάλμα από κακοτυχία. […] Το άλλο μεγάλο λάθος που παραδέχεται η ανάλυση αφορά τον υπερβολικά μεγάλο χρόνο που πέρασε μέχρι να συμφωνηθεί η αναδιοργάνωση του ελληνικού χρέους. Όταν έγινε η συμφωνία, οι περισσότεροι ιδιώτες επενδυτές είχαν ήδη αποχωρήσει.

Και φθάνοντας στο δια ταύτα, στις επιπτώσεις αυτών των συσσωρευμένων σφαλμάτων, η εφημερίδα επισημαίνει ότι σημαντικότερη συνέπεια είναι ότι τα λάθη καθιστούν αδύνατη την επίλυση της κρίσης. Και ο αρθρογράφος εκτιμά, αναφέροντας ότι πρόκειται για την προσωπική του άποψη, ότι η Ελλάδα θα παραμείνει κολλημένη σε έναν φαύλο κύκλο ύφεσης και αποπληθωρισμού χρέους, μέχρι είτε να φύγει από την ευρωζώνη και να κηρύξει στάση πληρωμών μονομερώς, είτε να γίνει θεμελιώδης αλλαγή στην στρατηγική. Μόνο που εκτιμά, ότι κυρίως η γερμανική κυβέρνηση δεν θέλει να «πουλήσει» μια τέτοια προοπτική, τρεις μήνες πριν από τις εκλογές. «Υποπτεύομαι ότι ούτε μετά τις εκλογές θα υπάρχει κάποιο μήνυμα που θα μπορεί να πουλήσει» εκτιμά ο αρθρογράφος…
Και το άρθρο καταλήγει ασκώντας κριτική στην στις διαφορετικές φωνές που ακούγονται μέσα στο ΔΝΤ, κυρίως από τον εκπρόσωπό του στην Ελλάδα, Πωλ Τόμσεν, και προτρέπει το Ταμείο, εάν δεν μπορεί να επιβάλλει αλλαγή πολιτικής, να είναι έτοιμο να εγκαταλείψει την τρόικα.

Keywords
Τυχαία Θέματα