ΒΡΗΚΕ ΡΕΝΟΥΑΡ ΣΤΟ ΠΑΖΑΡΙ

Συμμετείχε σε μια κλήρωση περίεργων αντικειμένων στις ΗΠΑ και με ένα λαχνό κόστους 7 δολαρίων κέρδισε μια πλαστική αγελάδα… και έναν πίνακα του μεγάλου Γάλλου ιμπρεσιονιστή Πίερ Ογκίστ Ρενουάρ.

Η 40χρονη Αμερικανίδα κέρδισε το έργο σε μια υπαίθρια αγορά στο Σεναντόα Βάλεϊ, δυτικά της αμερικανικής πρωτεύουσας και αφού πήρε τον μικρό πίνακα έσκισε και πέταξε το καφέ χαρτί που κάλυπτε το πίσω μέρος του με αποτέλεσμα η  μητέρα της που ήταν εκεί, να δει τη λέξη Ρενουάρ στον πίνακα και να της συστήσει να δείξει το έργο σε κάποιον ειδικό.

Ο

ειδικός που τον είδε διαπίστωσε  αμέσως ότι το έργο ήταν του Ρενουάρ και όπως έγινε γνωστό υπήρχε και η ετικέτα της παρισινής γκαλερί “Berheim-Jeune”, η οποία πουλούσε έργα του Ρενουάρ. Όπως απεδείχθη ο πίνακας περιλαμβάνεται στον τόμο 1 υπό τον αριθμό 142 στον πλήρη κατάλογο των έργων του καλλιτέχνη, και είχε αγοραστεί από έναν Αμερικανό συλλέκτη, τον δικηγόρο Χέρμπερτ Μέι στις 11 Ιανουαρίου του 1926.

Το έργο μεταφέρθηκε από τη Γαλλία στις ΗΠΑ και μετά τα ίχνη του χάθηκαν.

Τελικά πρόκειται για το έργο με τίτλο «Τοπίο στις όχθες του Σηκουάνα» και πρόκειται για  μια μικρή ελαιογραφία (14 εκ x 23 εκ ) περίπου, του 1879, που απεικονίζει δέντρα στις όχθες του ποταμού, και θα βγει σε δημοπρασία στις 29 Σεπτεμβρίου με αρχική εκτίμηση από 75.000 έως 100.000 δολάρια από τον οίκο πλειστηριασμών The Potomak Company.

Το έργο του μεγάλου Γάλλου ιμπρεσιονιστή θα δημοπρατηθεί στο τέλος του μήνα στην Αλεξάνδρεια της Βιρτζίνια (ανατολικά) ενώ ήδη αγοραστές έχουν ήδη εμφανιστεί τόσο στις ΗΠΑ όσο και στο εξωτερικό.

Σημειώνεται ότι τα έργα του Πίερ Ογκίστ Ρενουάρ (1841-1919) είναι από τα πιο ακριβά στον κόσμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα