ΝΕΑ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΩΝ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΩΝ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ

Στη Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου το Σάββατο θα επανεξεταστεί το θέμα των κινητοποιήσεων, μετά την ανακοίνωση του χρονοδιαγράμματος. Σε άλλη κατεύθυνση οι Φαρμακοποιοί της Αττικής, που δηλώνουν πως συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις.

Της Βασιλικής Αγγουρίδη

Παραθυράκι ελπίδας για λήξη της άρσης της χορήγησης φαρμάκων με πίστωση, αφήνει ανοικτό ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ), κάνοντας λόγο για χρονοδιάγραμμα που μπορεί να αποτελέσει βάση συζήτησης.

Μετά

από μια πολύωρη συνεδρίαση αποφασίστηκε η πραγματοποίηση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης του κλάδου το Σάββατο, ώστε να τεθεί επί τάπητος το πλαίσιο πληρωμής που παρουσιάστηκε από το Υπουργείο Υγείας και να αποφασιστεί το μέλλον των κινητοποιήσεων. Έως το Σάββατο η άρση της πίστωσης ισχύει κανονικά.

Το ΔΣ του ΠΦΣ, αφού τονίζει την ανάγκη άμεσης χρηματοδότησης του ΕΟΠΥΥ, χαρακτηρίζει το χρονοδιάγραμμα πληρωμών που ανακοίνωσε το Υπουργείο Υγείας πιθανή βάση συζήτησης, ικανή να εκτονώσει την ένταση, αλλά υπό προϋποθέσεις. Έτσι, η όποια επιμήκυνση πληρωμών του ΕΟΠΥΥ θα πρέπει να αφορά το σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας δηλαδή βιομηχανία, φαρμακεμπόριο και φαρμακεία, ενώ θα πρέπει να προωθηθεί συγχρόνως ο συμψηφισμός χρεών και η ρύθμιση για τον ΤΕΙΡΕΣΙΑ.

Από την πλευρά του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ), ο οποίος ξεκαθαρίζει πως θα συνεχίσει τις κινητοποιήσεις, η απάντηση του στις εξαγγελίες του Υπουργείου Υγείας για το χρονοδιάγραμμα πληρωμής τους ήταν για ακόμη μια φορά σκληρή, με σαφείς αιχμές για το ρόλο του ΠΦΣ.

Σύμφωνα με τον ΦΣΑ το πλαίσιο διεκδίκησης δεν αφορά μόνο την πληρωμή Μαΐου και Ιουνίου «όπως διαδίδουν σε τηλεοπτικά παράθυρα, μέλη του Δ.Σ. του ΠΦΣ».

Έτσι, οι εξαγγελίες του αναπληρωτή Υπουργού Υγείας περί ορισμού τακτικών ημερομηνιών πληρωμών των τρεχόντων χρεών του ΕΟΠΥΥ, τους αφήνουν παγερά αδιάφορους αφού, καταρχάς, ο ορισμός ημερομηνιών πληρωμών, διαφορετικών από αυτές που ορίζει η Συλλογική Σύμβαση, την καταργεί αυτόματα και μια ενδεχόμενη αποδοχή νέων ημερομηνιών, σημαίνει και την αποδοχή της κατάργησης της.

«Δίνοντας τη δυνατότητα στην εκάστοτε κυβέρνηση να αλλάζει τις ημερομηνίες πληρωμών μας κατά το δοκούν, είναι σαν να δίνουμε ένα τεράστιο δάνειο σε κάποιον ο οποίος μας λέει: θα σε ξεπληρώσω όταν και αν μπορώ», υπογραμμίζουν.

Επιπλέον, οι συγκεκριμένες ημερομηνίες σημαίνουν για τους Φαρμακοποιούς της Αττικής τελικά, «πίστωση εκ μέρους των φαρμακοποιών δυο επιπλέον μηνών στον υπό κατάρρευση ΕΟΠΥΥ».

Διαβάστε επίσης:

ΚΑΙ Ο ΜΗΝΑΣ ΕΧΕΙ 12 ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΠΟΙΟΥΣ

Keywords
Τυχαία Θέματα