ΒΟΥΛΙΑΖΕΙ Η ΑΓΟΡΑ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟΥ

Τα προβλήματα της αγοράς αυτοκινήτου και κυρίως η στροφή των καταναλωτών στα πετρελαιοκίνητα κάτι που έχει αφήσει μεγάλο αριθμό βενζινοκίνητων αυτοκινήτων απούλητα, τέθηκαν επί τάπητος στην χθεσινή συνάντηση του Κ. Χατζηδάκη με τον πρόεδρο του Συνδέσμου Εισαγωγέων Αντιπροσώπων Αυτοκινήτων Γ. Βασίλακη.

Του Χάρη Ντιγριντάκη

Ο κλάδος του αυτοκινήτου βιώνει με ανεξέλεγκτες επιπτώσεις την οικονομική κρίση και σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση του αυτοκινήτου από τις τελευταίες κυβερνήσεις, οδηγείται

σε μαρασμό, αναφέρθηκε από τον πρόεδρο του ΣΕΑΑ. Οι εκπρόσωποι του Συνδέσμου έθεσαν όλα τα ζητήματα του κλάδου και εκτός από την παρουσίαση των στοιχείων που αποτυπώνουν την πτώση των πωλήσεων αυτοκινήτων, αναφέρθηκαν ειδικότερα σε θέματα οδικής ασφάλειας και σε ζητήματα που σχετίζονται με τις διαδικασίες ταξινόμησης έτσι ώστε να αντιμετωπιστούν επιμέρους προβλήματα του κλάδου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάσθηκαν στον κ. Χατζηδάκη, ο Αύγουστος ήταν ο δεύτερος χειρότερος μήνας του οκταμήνου, με 3.886 ταξινομήσεις καινούργιων επιβατικών αυτοκινήτων στην εγχώρια αγορά -ο Φεβρουάριος είχε καταγράψει προηγουμένως τη μεγαλύτερη πτώση με 3.827 μονάδες-, ήτοι 46,7% λιγότερα σε σχέση με τον Αύγουστο του 2011 (7.297 ταξινομήσεις).

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του ΣΕΑΑ, συνολικά, κατά την φετινή περίοδο Ιανουαρίου-Αυγούστου, οι πωλήσεις έφθασαν μόλις τις 42.072 μονάδες, μειωμένες σε ποσοστό 42%, σε σχέση με το ίδιο χρονικό διάστημα του 2011 (72.513 μονάδες) και ακόμη πιο χαμηλά από τις επιδόσεις του 2010 (117.237 μονάδες). Ο κλάδος εξακολουθεί να ζει τη χειρότερη κρίση στη ιστορία του, χωρίς να είναι σε θέση κανείς να προβλέψει που και πότε θα σταματήσει αυτή η κατηφορική πορεία.

Σε ότι αφορά, εξ άλλου, τα καινούργια ελαφρά φορτηγά (μικτού βάρους ως 3,5 τόνους), οι ταξινομήσεις τον Αύγουστο έφθασαν τις 225 μονάδες, σημειώνοντας αναλόγως μεγάλη πτώση σε σχέση με τις 451 ταξινομήσεις του αντίστοιχου μήνα το 2011 (-50,1%). Ως προς τα καινούργια φορτηγά (μικτού βάρους πάνω από 3,5 τόνους), το μήνα που πέρασε ταξινομήθηκαν μόλις 15 μεσαία και βαρέα φορτηγά, που αντιστοιχούν σε πτώση 48,3% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011 (29 οχήματα).

Σημειώνεται ότι, το μεγαλύτερο ποσοστό της συγκεκριμένης κατηγορίας οχημάτων συνεχίζει να καλύπτεται από εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα. Τα καινούργια εξακολουθούν να αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μικρό ποσοστό του συνόλου, διατηρώντας υψηλό το μέσο όρο ηλικίας των μεσαίων και βαρέων φορτηγών στη χώρα μας, με όλα τα προβλήματα οδικής ασφάλειας και περιβαλλοντικής επιβάρυνσης που συνεπάγεται ο υπέργηρος στόλος.

Για τα καινούργια λεωφορεία, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία του ΣΕΑΑ, φέτος, τον Αύγουστο ταξινομήθηκαν 6, έναντι 1 το 2011, ενώ, οι ταξινομήσεις καινούργιων μοτοσυκλετών (άνω των 50 κ.εκ.), το μήνα Αύγουστο έφθασαν τις 3.247 μονάδες, που σημαίνει μείωση κατά 28,7% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2011 (4.555 ταξινομήσεις).

Keywords
Τυχαία Θέματα