Βουλή:Αντιδράσεις κοινωνικών φορέων στο πολυνομοσχέδιο

Ο πρόεδρος των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση δήλωσε πως ο κλάδος του «θα προστατεύσει τη δουλειά του» και τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ να αφήνει βαριά υπονοούμενα για τον υπουργό Παιδείας.

Κατά της διάλυσης της δημοτικής αστυνομίας τάχθηκε και ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ, Κώστας Καββαθάς, αναγνωρίζοντας τη συμβολή της στην πάταξη του παραεμπορίου και προειδοποιώντας πως «οι εμποροβιοτέχνες δεν θα ανταποκριθούν στον κοινωνικό αυτοματισμό που τους υποβάλλει η κυβέρνηση»,

την οποία κατηγόρησε πως δεν έχει δεχθεί ούτε μία από τις προτάσεις της Συνομοσπονδίας για την πάταξη της φοροδιαφυγής.

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, Θέμης Μπαλασόπουλος, τάχθηκε υπέρ της αξιολόγησης, «αλλά πώς; να κόψουμε τις μονάδες και μετά να πούμε πως υπάρχει πλεονάζον προσωπικό;».

Ερωτηθείς εάν πρόκειται να υπάρξει απεργία των εργαζομένων στην καθαριότητα ενάντια στο νομοσχέδιο, ο κ. Μπαλασόπουλος απάντησε πως ο κλάδος δεν επιθυμεί κάτι τέτοιο, αλλά σημείωσε: «Αν είναι να διασφαλίσουμε τη λειτουργία των δήμων και το να έχουμε δουλειά και αξιοπρέπεια οι οικογένειές μας, ας κλείσουν τρεις μέρες οι δήμοι. Υπάρχουν δήμοι που δεν έχουν να βάλουν πετρέλαιο στα απορριματοφόρα και τυχαίνει να βάζουμε και από την τσέπη μας – αυτό γιατί δεν σας ενοχλεί;».

«Η απόλυση είναι μια τιμωρητική διαδικασία. Είναι αυτό που λέει η τρόικα, “αίμα πάνω στο τραπέζι”. Εμείς αυτό δεν θα το δεχθούμε. Θα προστατεύσουμε τη δουλειά μας» πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Ο κ. Μπαλασόπουλος παραδέχθηκε πως υπάρχουν παρατυπίες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και προέβλεψε πως από την επαναξιολόγηση των πιστοποιητικών εκπαιδευτικής κατάρτισης θα αποκαλυφθούν. «Ψάξτε και θα βρείτε, αλλά δεν υπάρχει λόγος να πετάξουμε τους υπαλλήλους στην απόλυση» ανέφερε.

Ο εκπρόσωπος της ΑΔΕΔΥ, Ηλίας Ηλιόπουλος, δήλωσε πως «όποιες περιπτώσεις έχουν παρανομήσει ή παραβιάσει το καθήκον τους, καθώς και περιπτώσεις με πλαστά παραστατικά, δεν έχουν καμία θέση στη δημόσια διοίκηση».

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Κώστας Ασκούνης, παρατήρησε πως η τοπική αυτοδιοίκηση «είναι ο μόνος φορέας που έχει συνεισφέρει στη δημοσιονομική προσαρμογή». «Μειώσαμε κατά 4.500 τα νομικά πρόσωπα, μειώσαμε τους δήμους κατά 700 και βάσει των επισήμων στοιχείων του υπουργείου Οικονομικών, συμβάλαμε στη μείωση του δημοσίου χρέους κατά 124 εκατ. ευρώ. Παράλληλα έχουμε μείωση των πόρων κατά 60%. Ποιο θα είναι το δημοσιονομικό όφελος απ’ την κατάργηση της δημοτικής αστυνομίας και των σχολικών φυλάκων που φυλάνε τα σχολεία επί 24ωρου βάσεως;» ανέφερε, εκτιμώντας πως «το κόστος από τις καταστροφές των σχολείων, είναι μεγαλύτερο».

Ο γγ της ΟΛΜΕ, Θέμις Κοτσιφάκης, παρατήρησε πως «καμία μελέτη και καμία αποτίμηση δεν έγινε για να στηρίξει το κλείσιμο των ειδικοτήτων των τεχνικών σχολών», σημειώνοντας πως «το 23% των μαθητών στα ΕΠΑΛ και το 56% στα ΕΠΑΣ ακολουθούν αυτές τις ειδικότητες» και πρόσθεσε: «Το επόμενο βήμα είναι να κλείσουν ή να συγχωνευτούν σχολεία με το επιχείρημα της έλλειψης μαθητών. Οκτακόσια τριάντα εργαστήρια πληρώθηκαν τα τελευταία χρόνια σε σχέση με την τεχνική εκπαίδευση και θα μείνουν ανενεργά απ’ την απόφαση αυτή».

«Η κυβέρνηση και η τρόικα, αυτή τη στιγμή, είναι κυνηγοί κεφαλών. Δεν υπάρχει τίποτε πίσω απ’ τις επιλογές αυτές, άλλο από το να απολύσουμε ανθρώπους, να κλείσουμε το δημόσιο σχολείο και να το δώσουμε στους ιδιώτες. Ο υπουργός Παιδείας εγκαινίασε ιδιωτικό ΙΕΚ στον Πειραιά που έχει κυρίως τους καταργούμενους τομείς…» ανέφερε ο κ. Κοτσιφάκης, ενώ και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης, Σεραφείμ Κερασιώτης, χαρακτήρισε «φιλέτο» τις υπό κατάργηση ειδικότητες.

Ο πρόεδρος της ΠΟΕ-ΔΟΥ, Χαράλαμπος Νικολακόπουλος, τάχθηκε εναντίον της διαιωνιζόμενης φορολόγησης των αυτοκινήτων με βάση τα κυβικά και παρατήρησε πως «ο φόρος πλόων είναι πολύ μικρότερος από ό,τι τα τεκμήρια». Υποστήριξε, επίσης, πως ο φορολογικός μηχανισμός απασχολεί πλέον πεντέμισι χιλιάδες υπαλλήλους λιγότερους και πως «μέσα από διαρκή αναδιοργάνωση που επιβάλλεται από την τρόικα, δεν αφήνουν σταθερό τον φοροεισπρακτικό μηχανισμό να λειτουργήσει, ώστε να δει πώς θα μπορέσει να μαζέψει έσοδα από μια κοινωνία πληττόμενη απ’ την κρίση».

Ο γγ της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία, Χρήστος Νάστας, εξέφρασε την πικρία του για την αυξανόμενη, όπως την υπολόγισε, συμμετοχή των αναπήρων στις ιατρικές δαπάνες. «Υπάρχουν περίπου 200.000 άτομα που παίρνουν επίδομα 350 ευρώ για βαριά αναπηρία άνω του 67%. Ο ένας στους πέντε έχει μειώσει τη διατροφή του για να καλύψει τις ιατρικές του δαπάνες. Η ελληνική Πολιτεία θα έπρεπε να είχε υπολογίσει το κόστος αναπηρίας. Αυτό δεν το έκανε ποτέ. Ακόμα και η ΕΛΣΤΑΤ, στην τελευταία προ δεκαετίας έρευνά της, δεν είχε μέσα άρθρο για τον αριθμό των αναπήρων και το κόστος ζωής τους…» ανέφερε.

Εν τω μεταξύ όπως σημειώνει το ΑΜΠΕ η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νάντια Βαλαβάνη, πρότεινε ως διέξοδο για τους δημοτικούς αστυνομικούς, να προσληφθούν ως προσωπικό ασφαλείας στα νοσοκομεία, αντί εκείνου των ιδιωτικών εταιρειών φύλαξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα