Βενιζέλος: Χρονιά επανόδου στις επενδύσεις το 2014

18:37 2/1/2014 - Πηγή: Matrix24

Μιλώντας στον γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό ZDF, ο κ.Βενιζέλος περιγράφει ως ελληνική προσδοκία για το νέο έτος ότι μετά από εφτά χρόνια ύφεσης, θα έχουμε έναν καθαρό, θετικό ρυθμό ανάπτυξης. «Θα επιβεβαιωθεί για δεύτερη χρονιά το πρωτογενές πλεόνασμα, θα είναι η χρονιά της στροφής στην πραγματική οικονομία, θα μπορέσουμε να επανορθώσουμε αδικίες που έχουν γίνει σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες», λέει, επαναφέροντας τις

αιτιάσεις του κόμματός του για μέριμνα για τους ανάπηρους, για τα νοικοκυριά που έχουν να αντιμετωπίσουν την απόλυτη ανεργία μη έχοντας ούτε ένα εργαζόμενο μέλος κ.ο.κ. Πάνω από όλα όμως, περιγράφει τη νέα χρονιά, ως αυτή επανόδου στις επενδύσεις. «Ο ιδιωτικός τομέας διεθνώς – οι τράπεζες, τα funds – αγοράζουν Ελλάδα, πιστεύουν στην Ελλάδα. Κι αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία ως μήνυμα», σημειώνει, τονίζοντας παράλληλα ότι κανένας ευρωπαίος πολίτης δεν έχει χάσει ένα ευρώ λόγω της ελληνικής κρίσης.

Περιγράφοντας τις προτεραιότητες της ελληνικής Προεδρίας της ΕΕ που ξεκίνησε από τα ξημερώματα της Τετάρτης, ο κ.Βενιζέλος τις κωδικοποιεί ως εξής:

- Η πρώτη προτεραιότητα είναι να δείξει η Ελλάδα το κανονικό ευρωπαϊκό πρόσωπό της, το πρόσωπο μιας χώρας θεσμικά ισότιμης με τις άλλες χώρες μέλη της ΕΕ, να δείξει ότι δεν είναι ο φτωχός συγγενής, μια χώρα σε δημοσιονομική κρίση που ζητάει τη βοήθεια των εταίρων της, αλλά μια παλιά, κανονική, ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική χώρα. «Οι προτεραιότητές μας είναι οι προτεραιότητες των ευρωπαϊκών κοινωνιών. Πρώτη προτεραιότητα είναι η ανάπτυξη και η ανταγωνιστικότητα της ΕΕ, η δημιουργία θέσεων εργασίας – γιατί το μεγάλο θέμα είναι η ανεργία και ιδίως η ανεργία των νέων – και η διαφύλαξη της κοινωνικής διάστασης της ΕΕ», σημειώνει.

- Η δεύτερη προτεραιότητα είναι να εμβαθύνουμε την οικονομική διακυβέρνηση της ΕΕ και της ευρωζώνης, να προχωρήσουμε την τραπεζική ένωση, να μπορεί η ευρωζώνη, αλλά και η ΕΕ των 28 να πορεύεται χωρίς τον κίνδυνο μιας νέας κρίσης.

- Η τρίτη προτεραιότητα είναι η διαφύλαξη των ευρωπαϊκών συνόρων, η διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, η αντιμετώπιση της λεγόμενης παράνομης μετανάστευσης, κάτι που ο κ.Βενιζέλος σημειώνει ότι είναι καθοριστικής σημασίας για τον ευρωπαϊκό νότο, δεδομένης της κρίσης στον αραβικό κόσμο.

- Η τέταρτη προτεραιότητα, η οριζόντια, είναι η ενιαία θαλάσσια πολιτική, η μεσογειακή πολιτική, η «γαλάζια ανάπτυξη», όπως λέγεται, γιατί η θάλασσα συνδέεται με τα πάντα: με το περιβάλλον, με την ενέργεια, με την αλιεία, με την εθνική κυριαρχία, με τις θαλάσσιες ζώνες και την οριοθέτησή τους στη Μεσόγειο, αλλά και σε όλες τις άλλες θαλάσσιες περιοχές της ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα