Βελτίωση σε όλα τα μέτωπα για την Εθνική

Σημαντική βελτίωση παρουσίασε στο τρίτο τρίμηνο η Εθνική Τράπεζα. Η Εθνική παρουσιάζει καλύτερη εικόνα σε όρους ρευστότητας, κεφαλαιακής επάρκειας, ποιότητας χαρτοφυλακίου αλλά και κερδοφορίας.

Αναλυτικότερα, στο τέλος Σεπτεμβρίου σε επίπεδο ομίλου η Εθνική Τράπεζα παρουσίασε κέρδη 262 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών ύψους 2,45 δισ.

ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2012. Η τράπεζα κατάφερε να παρουσιάσει κερδοφορία παρά το γεγονός ότι προχώρησε στην απομείωση της συμμετοχής της στην Eurobank που είχε ως αποτέλεσμα ζημιές ύψους 265 εκατ. ευρώ. Στελέχη του ομίλου επισημαίνουν την διατήρηση του θετικού αποτελέσματος σε επίπεδο κερδών προ φόρων για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, γεγονός που καταδεικνύει τη σαφή βελτίωση του εγχώριου οικονομικού κλίματος. Η βελτίωση των συνθηκών αποτυπώνεται επίσης στην αποκλιμάκωση του ρυθμού σχηματισμού νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων: οι νέες επισφάλειες στην Ελλάδα και τη ΝΑ Ευρώπη, στο εννεάμηνο του 2013 ήταν κατά 60% μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Η μείωση των δανείων σε καθυστέρηση επέτρεψε την τράπεζα να μειώσει κατά 34% τις προβλέψεις οι οποίες διαμορφώθηκαν στα 1,239 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι στο τέλος Σεπτεμβρίου ο δείκτης των μη εξυπηρετούμενων δανείων διαμορφώθηκε στο 27,1% για την εγχώρια αγορά και στο 21,9% σε επίπεδο ομίλου. Η μείωση των προβλέψεων και η ισχυρή -για άλλη μια περίοδο- κερδοφορία της Finasbank (412 εκατ. ευρώ) στην Τουρκία έκαναν τη διαφορά. Ιδιαίτερα θετικά επηρέασε και η μείωση του κόστους η οποία φτάνει το 25% σε σχέση με το εννεάμηνο του 2009. Αν εκτιμηθεί και η συμφωνημένη περικοπή κατά 3,5% στις αρχές το 2014 τότε η σωρευτική μείωση από την αρχή της κρίσης θα ξεπεράσει το 30%.

Σημαντική βελτίωση παρουσίασε και η ρευστότητα του ομίλου καθώς στο τέλος Σεπτεμβρίου μηδενίστηκε η έκθεση στον ELA (έκτακτος μηχανισμός ρευστότητας) ενώ η χρηματοδότηση από την ΕΚΤ περιοριστικέ κατά 8,7 δισ. από την αρχή του έτους. Οι καταθέσεις του ομίλου αυξήθηκαν κατά 23% στην Ελλάδα και κατά 21% στην Τουρκία. Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (Core Tier 1) διαμορφώθηκε (pro forma) στο 9,4% ενώ όπως σημείωσαν στελέχη της τράπεζας στην ενημέρωση των αναλυτών που πραγματοποιήθηκε αργά χθες το απόγευμα, σύντομα και χωρίς να υπάρξει διάθεση μετοχών της Finansbank, ο σχετικός δείκτης θα ξεπεράσει το 10%. Επίσης σημειώθηκε ότι εντός Δεκεμβρίου θα υπάρξουν νέα αναφορικά με το πρόγραμμα της εθελούσιας αποχώρησης προσωπικού.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου κ. Αλέξανδρος Τουρκολιάς με αφορμή τα αποτελέσματα του εννεαμήνου δήλωσε: «Οι συνθήκες για σταδιακή οικονομική ανάκαμψη έχουν αρχίσει να διαμορφώνονται και οι πρώιμες ενδείξεις βελτίωσης του οικονομικού κλίματος μετατρέπονται σε οικονομικό αποτέλεσμα. Είναι γενική διαπίστωση ότι υπάρχει αλλαγή κλίματος στη χώρα και το τραπεζικό περιβάλλον. Η πρόοδος, που διαφαίνεται σε κρίσιμους τομείς της οικονομίας και στο τραπεζικό σύστημα, έχει εκδηλωθεί σε έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, το οποίο είναι στη διαδικασία μετουσίωσης σε επενδύσεις. Είναι σημαντικό να χτίσουμε πάνω σε αυτά τα θεμέλια. Ο Όμιλος της ΕΤΕ επέτυχε θετική κερδοφορία στο εννεάμηνο του 2013, λόγω της συνεχιζόμενης μείωσης του ρυθμού δημιουργίας νέων επισφαλειών στην Ελλάδα, καθώς και της βελτίωσης του οικονομικού κλίματος. Ωστόσο, οι προκλήσεις για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα παραμένουν. Τα αποτελέσματα της διαγνωστικής μελέτης της BlackRock αναμένονται σε λίγες εβδομάδες και τον επόμενο χρόνο περιμένουμε την άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που θα διεξαχθεί εντός του πλαισίου εποπτικών απαιτήσεων της ΕΚΤ. Πιστεύουμε ότι το τραπεζικό σύστημα είναι σε θέση να ανταποκριθεί με επιτυχία στις ασκήσεις αυτές και αποτελούν ευκαιρία ώστε οι ελληνικές τράπεζες να τεθούν σε συγκρίσιμη βάση με τις ευρωπαϊκές. Η βελτίωση της θέσης και των προοπτικών της ΕΤΕ θα αποκαταστήσει τη δυνατότητά της να συμβάλλει στην ενεργότερη αναπτυξιακή στήριξη της ελληνικής οικονομίας».

Keywords
Τυχαία Θέματα