Στην Τρόικα το θέμα της κεφαλαιακής επάρκειας

Το «πράσινο φως» της τρόικας αναμένει η κυβέρνηση και οι τράπεζες ώστε να πραγματοποιηθεί η εξομοίωση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας των εγχώριων τραπεζών. Αν συμβεί αυτό, τονίζουν στελέχη τραπεζών, τότε οι περισσότερες μεγάλες τράπεζες θα περάσουν με μεγάλη άνεση το stress test

της BlackRock. Όπως εκτιμούν το πιθανότερο και το λογικότερο είναι η τρόικα να εγκρίνει την εξομοίωση των δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας.

Οι διοικήσεις των μεγάλων τραπεζών σε συνεννόηση με τις εγχώριες αρχές ζητούν ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας που σήμερα έχει οριστεί στο 9% για τις ελληνικές τράπεζες να μειωθεί στο 8%. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ στο πλαίσιο των προετοιμασιών για την τραπεζική ενοποίηση στην Ευρώπη ανακοίνωσε ότι όλες οι τράπεζες θα πρέπει να έχουν την 1.1.14 δείκτη βασικών ιδίων κεφαλαίων (Core Tier 1) άνω του 8%. Σημειώνεται ότι η διαφορά της μιας ποσοστιαίας μονάδας στον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας υποχρεώνει τις ελληνικές τράπεζες να δεσμεύουν πρόσθετα κεφάλαια ύψους 2 δισ. ευρώ. Αν ο δείκτης μειωνόταν στα ευρωπαϊκά επίπεδα, τότε τα 2 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη χρηματοδότηση της οικονομίας. Δεδομένου ότι οι τράπεζες πρέπει να διακρατούν περίπου το 10%, ως κεφαλαιακό απόθεμα, του χορηγούμενου δανείου, τότε τα 2 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να αποτελέσουν τη βάση για τη χορήγηση δανείων σε επιχειρήσεις και νοικοκυριά ύψους 20 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα πολύ υψηλό ποσό, αντιστοιχεί στο 10% του σημερινού υπολοίπου δανείων, το οποίο αν αξιοποιηθεί σωστά, μπορεί να αναζωογονήσει τη ρευστότητα της οικονομίας. Επιτελικά στελέχη τραπεζών, προδικάζουν ότι το ελληνικό αίτημα για την εξομοίωση του δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας θα γίνει δεκτό, εξέλιξη που θα οδηγήσει σε σημαντική βελτίωση της κεφαλαιακής βάσης αλλά και της ρευστότητας.

Οι όροι του stress test

Παράλληλα οι διοικήσεις ζητούν την άμβλυνση των όρων του stress test που διενεργεί η BlackRock. Οι εγχώριες τράπεζες δεν ζητούν ούτε χαλάρωση των όρων, ούτε κάποια άλλη προνομιακή μεταχείριση αλλά μεταχείριση αντίστοιχη των ευρωπαϊκών τραπεζών. Σημειώνεται ότι στην προηγούμενη άσκηση προσομοίωσης ακραίων καταστάσεων που πραγματοποιήθηκε από την BlackRock έπρεπε οι εγχώριες τράπεζες να διαθέτουν δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 10% για την εξεταζόμενη περίοδο, ενώ για το δυσμενές σενάριο (βάσει του οποίου προσδιορίστηκαν οι κεφαλαιακές ανάγκες), ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας έπρεπε να ξεπερνά το 7%. Λίγο μετά πραγματοποιήθηκε αντίστοιχο πανευρωπαϊκό stress test από την EBA, την ευρωπαϊκή τραπεζική αρχή, η οποία ζητούσε από τις ευρωπαϊκές τράπεζες δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας άνω του 7% και άνω του 5% για το δυσμενές σενάριο.

Keywords
Τυχαία Θέματα