Β. Σόιμπλε: Δεν υπάρχει βιασύνη για την δανειακή στήριξη της Κύπρου

16:31 2/3/2013 - Πηγή: Matrix24

Υπενθυμίζουμε ότι η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών για να συζητηθεί η υπογραφή δανειακής σύμβασης της Κύπρου στις Βρυξέλλες την Δευτέρα.

«Στο Eurogroup θα αποφασίσουμε χωρίς βιασύνη. Το πρόβλημα της Κύπρου δεν είναι εύκολο να λυθεί», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε,

προσθέτοντας ότι: «Οι κυπριακές τράπεζες είναι εντελώς υπέρογκες σε σχέση με το ΑΕΠ της Κύπρου. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Εκεί χρειάζεται να αρχίσει να αντιμετωπίζεται το πρόβλημα».

Οι δανειακές ανάγκες της Κύπρου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών κυμαίνονται από 8 έως 10 δισ. ευρώ, ενώ υπάρχει χρεία για 7 δισ. ευρώ, προκειμένου για να αποπληρώσει δόσεις δανείων και να χρηματοδοτήσει τη λειτουργία του κρατικού μηχανισμού. Ωστόσο, αυτό σκοντάφτει στον σκόπελο των όρων του ΔΝΤ για δανειοδότηση, γιατί με το παραπάνω σενάριο θα αυξανόταν το χρέος της περί το 145% του ΑΕΠ της, ένα επίπεδο που δεν θεωρείται βιώσιμο.

Αν και δεν είναι τόσο «σκληρός» όσο ο Σόιμπλε, ο Τόμας Βίζερ, επικεφαλής του Eurogroup Working Group, δήλωσε σήμερα ότι η σύναψη μιας δανειακής συμφωνίας για την Κύπρο θα είναι δύσκολη, αλλά η διαπραγμάτευση πρέπει να ολοκληρωθεί έως το τέλος αυτού του μήνα. Από την πλευρά του, πάντως, ο Σόιμπλε ανοίγει την πόρτα και στην Μόσχα, που έχει διαβεβαιώσει πως ενδιαφέρεται να βρεθεί μια λύση για τα προβλήματα της Κύπρου, καθώς είναι ένας από τους κύριους πιστωτές της και ένα μεγάλο μέρος των καταθέσεων και των τοποθετήσεων στις κυπριακές τράπεζες ανήκει σε Ρώσους επενδυτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα