Σκανδαλίδης: Ή θα αναγεννηθούμε ή θα ζήσουμε το κύκνειο άσμα της παράταξης»

16:00 2/3/2013 - Πηγή: Matrix24

«Ο κόμπος έφτασε στο χτένι, ή θα αναγεννηθούμε ή θα ζήσουμε το κύκνειο άσμα της παράταξης», είπε, τονίζοντας ότι η Ελλάδα θα ξεπεράσει τα τείχη, είτε με εμάς είτε χωρίς εμάς…

Κατήγγειλε δε, τον «διαγωνισμό εσωκομματικών χαρακωμάτων» στο Συνέδριο, που παραπέμπει σε ένα κόμμα του κράτους και του κυβερνητισμού, όπως είπε, ζητώντας να ξαναδούμε τον εαυτό μας, όπως είπε, και να βγάλουμε μπροστά τη νέα γενιά όπως ακριβώς ο Ανδρέας Παπανδρέου

είχε βγάλει μπροστά τη γενιά του Πολυτεχνείου.

Στην ομιλία του ο κ.Σκανδαλίδης έθεσε τα εξής ερωτήματα :

- Τι κόμμα είμαστε; Δήλωσε δε ότι δεν υπάρχει ταυτότητα χωρίς ιστορία, ζητώντας το κόμμα να δώσει διέξοδο με ορίζοντα μετά την κρίση.

- Ποια είναι η στρατηγική μας ; Δεδομένου ότι είμαστε μπροστά σε έναν δικομματισμό, υποστήριξε ότι δεν έχει πρόβλημα το ΠΑΣΟΚ να είναι μικρό, αλλά έχει πρόβλημα με τον ‘νόμο και τάξη’ της ΝΔ, με τον αριστερό λαϊκισμό του ΣΥΡΙΖΑ.

- Ποια η εθνική επαγγελία; Εδώ μίλησε για το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης, την ανάγκη αναθεώρησης του μνημονίου και με εσωτερικούς όρους και βεβαίως την ανάγκη να τεθεί τέρμα στην φτωχοποίηση. Ο ίδιος ζήτησε επιτακτικά από το συνέδριο να αποφασίσει το ΠΑΣΟΚ να μην ψηφίσει άλλα μέτρα .

- Κυβέρνηση: Το ζήτημα είπε δεν είναι να αποχωρήσουμε από την κυβέρνηση, ζητώντας όμως επικαιροποίηση της συμφωνίας και δικαίωμα να λέει ‘όχι’ το ΠΑΣΟΚ σε ό,τι αντιβαίνει την προγραμματική συμφωνία. “Έχω την απαίτηση ο Σαμαράς να αποδέχεται τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ”, είπε, τονίζοντας ότι δεν χρειάζεται ρήξη με την κυβέρνηση, αλλά να δούμε τις σχέσεις μας με αυτήν.

Αναφερόμενος στην Κεντροαριστερά, ζήτησε αυτόνομο προοδευτικό δημοκρατικό χώρο με μορφή ανοιχτής πολιτικής κοινότητας και όχι συγκόλλησης φορέων και αρχηγών. Ζήτησε λοιπόν ανοιχτή πόρτα στις προοδευτικές δυνάμεις και όχι προς μία κατεύθυνση.

Τέλος, για το ΠΑΣΟΚ είπε πως είναι αρχηγικό κόμμα, που σταμάτησε να συζητά και πλέον όταν οι καρέκλες δεν φτάνουν για όλους, παίζουν ξύλο με αυτές.

«Πιστεύω ότι ο Βενιζέλος έχει ειλικρινή διάθεση για να αλλάξει πράγματα, δεν έχει ανάγκη ούτε από φύλακες ούτε από τίποτα άλλο», είπε, προτείνοντας να εκλεγούν όργανα που θα πάρουν τις εξουσίες από τον πρόεδρο, ώστε από αρχηγικό κόμμα να μετατραπεί σε δημοκρατικό. «Οι πολιτικές πρέπει να ξανάρθουν στο προσκήνιο βλέποντας τον ήλιο και όχι ζώντας στη σκιά», κατέληξε ο πρώην υπουργός.

Keywords
Τυχαία Θέματα