ΤτΕ: Ξένος σύμβουλος για τα «κόκκινα» δάνεια

Διεθνή σύμβουλο θα επιλέξει τις επόμενες ημέρες η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), ο οποίος θα βοηθήσει την κεντρική τράπεζα στο θέμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Η κυβέρνηση σε συνεργασία με την ΤτΕ αλλά και τον ξένο σύμβουλο που θα προσληφθεί για το σκοπό αυτό θα αποφασίσουν τις θεσμικές παρεμβάσεις που απαιτούνται για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων. Όπως

εκτιμάται οι σχετικές πρωτοβουλίες θα ολοκληρωθούν μέσα στον Αύγουστο.

Πηγές της ΤτΕ, ξεκαθαρίζουν ότι δεν υπάρχει ζήτημα δημιουργίας ενιαίας bad bank και θα υλοποιηθεί το σχέδιο για την εσωτερική σε κάθε τράπεζα αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων. «Το ζήτημα εξετάστηκε πριν από δυο χρόνια, αναλύθηκαν όλες οι παράμετροι και κρίθηκε ότι η δημιουργία ενιαίας bad bank δεν είναι η ενδεδειγμένη λύση», σημειώνουν πηγές της ΤτΕ.

Σημειώνεται ότι όλες οι συστημικές τράπεζες έχουν προχωρήσει στη δημιουργία ειδικών μονάδων, οι οποίες θα ασχοληθούν αποκλειστικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Το επόμενο διάστημα κυβέρνηση και ΤτΕ, σε συνεργασία με τον σύμβουλο, θα εξειδικεύσουν σειρά νομοθετικών και εποπτικών πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και την αναθέρμανση της τραπεζικής αγοράς.

Η επιτάχυνση του θετικού βηματισμού της οικονομίας και η τόνωση της ρευστότητας στην αγορά, καθώς και το ακανθώδες ζήτημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων αποτελούν τις μεγάλες προτεραιότητες για την κυβέρνηση. Στο πλαίσιο αυτό την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους επικεφαλής των μεγάλων τραπεζών. Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης, ο πρόεδρος του ομίλου Πειραιώς κ. Μ. Σάλλας δήλωσε ότι η κατάσταση στην οικονομία βελτιώνεται, ενώ χαρακτήρισε τα πρόβλημα των «κόκκινων» δανείων ως «εξαιρετικά σοβαρό αλλά ελεγχόμενο», προσθέτοντας ότι «συνδέεται στενά με την πορεία ανάπτυξης του τόπου και την έξοδο από την κρίση». Επίσης προανήγγειλε νέα εργαλεία για τη ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων, ενώ τόνισε ότι οι τράπεζες είναι ισχυρά ανακεφαλαιοποιημένες. Ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Ν. Δένδιας σημείωσε ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τον τραπεζικό δανεισμό και τη δυνατότητα των τραπεζών να βοηθήσουν την οικονομία και ότι, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν και τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Ανάπτυξης, σε εύλογο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν πρωτοβουλίες για την ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας. Σημειώνεται ότι η αποτελεσματική αντιμετώπισή τους θεωρείται κλειδί και για την αναζωογόνηση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που σήμερα παλεύουν για την επιβίωσή τους αλλά και για την απελευθέρωση ρευστότητας. Κυβερνητική πηγή ανέφερε ότι οι σχετικές συζητήσεις με τις τράπεζες θα είναι πιο συχνές με στόχο οι τράπεζες, με δεδομένη τη σταθεροποίηση των δημοσίων οικονομικών και την ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησής τους, να συνδράμουν περισσότερο στην καθημερινότητα των πολιτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα