Τροχαία εγκλήματα ή απλώς τροχαία ατυχήματα;

Στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή της Βουλής για την οδική ασφάλεια οι αριθμοί είναι αμείλικτοι και οι μαρτυρίες για το έλλειμμα εθνικού σχεδιασμού τραγικές.

Τουλάχιστον 40.000 άνθρωποι, νέοι οι περισσότεροι, έχουν χάσει τη ζωή τους στην άσφαλτο από το 1990. Ο αριθμός αυτός αφορά μόνο όσους έχασαν την ίδια μέρα του ατυχήματος τη ζωή τους και όχι εκείνους που κατέληξαν μετά από μερικές μέρες.

Τροχαία ατυχήματα ή τροχαία εγκλήματα; Στη συντριπτική πλειονότητα, αν όχι σε όλες τις περιπτώσεις, οι υπαίτιοι οδηγοί

τη…γλυτώνουν με ποινές για θάνατο από αμέλεια για τις οποίες μάλιστα αποφασίζεται αναστολή. Κανείς δεν ελέγχει αν ένας οδηγός παραβιάζει συστηματικά τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας πριν προκαλέσει το θάνατο σε κάποιον συνάνθρωπο του. Όσο για την Πολιτεία; Το να κυκλοφορεί κανείς στο δρόμο σήμερα είναι σα να παίζει τη ζωή του σε video game αφού θα πρέπει να περάσει δεκάδες παγίδες καθημερινά και να έχει την τύχη με το μέρος του, όπως λέει ο πανελλήνιος σύλλογος SOS τροχαία εγκλήματα.

Το φαινόμενο των τροχαίων έχει ενταθεί στα χρόνια της οικονομικής κρίσης και όπως περιέγραψε ο Γιώργος Κουβίδης του συλλόγου «SOS για τροχαία εγκλήματα»,  «η συμπεριφορά των οδηγών σήμερα πιο άθλια από ποτέ, με τους οδηγούς σε κατάσταση νευρικής κρίσης και τα αυτοκίνητα παραμελημένα και ανασφάλιστα». Ο Γιώργος Κουβίδης έχασε το γιό του όταν στη Σταδίου οδηγός παραβίασε το κόκκινο τρέχοντας με 100 χιλιόμετρα. Ο ίδιος εξακολουθεί να ζει τον πόνο και ο οδηγός καταδικάστηκε σε 18 μήνες με τριετή αναστολή με το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.

Πόσοι γνωρίζουν στην Ελλάδα σήμερα ότι «αυτή τη στιγμή από τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, τρέχει πρόγραμμα για την οδική ασφάλεια 2011-2020, ένα παγκόσμιο πρόγραμμα περιορισμού των τροχαίων»; Με ποιο τρόπο συμμετέχει στην παγκόσμια αυτή πρωτοβουλία η χώρα μας στην οποία όταν κυκλοφορεί κάποιος έχει διπλάσιες πιθανότητες να βρει το θάνατο από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες; Τι περισσότερο έχει κάνει η Σουηδία στην οποία αν κυκλοφορεί κάποιος είναι πέντε φορές πιο ασφαλής από ότι στους ελληνικούς δρόμους;

Πόσο σχεδιασμένα νομοθετεί η Βουλή για την αποτροπή των τροχαίων ατυχημάτων; Διαβάστε όσα κατήγγειλε ο εκπρόσωπος της διοικούσας επιτροπής του «SOS τροχαία εγκλήματα» κ. Κουβίδης: «Ο κ. Καστανίδης, με διάταξη που είχε προωθήσει, η οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλ και ουσιών από πλημμέλημα γινόταν πταίσμα και αντίστοιχη διάταξη πέρασε και για τις διαφημιστικές πινακίδες. Ευτυχώς κατορθώσαμε να την ανατρέψουμε με τις πιέσεις και παρεμβάσεις μας και η διάταξη καταργήθηκε από τον κ. Παπαϊωάννου. Ο κ. Βορίδης παρέτεινε τη ζωή των σχολικών λεωφορείων από τα 22 στα 28 χρόνια. Ποιος όμως από εσάς θα έδινε στο παιδί του ένα αυτοκίνητο 28 ετών; Ο κ. Στουρνάρας προχθές ακόμη πέρασε μια φρικιαστική διάταξη για ανθρώπους που χτυπιώνται από ανασφάλιστα αυτοκίνητα ή για εκείνους που είχαν ασφαλιστεί σε εταιρείες που κλείσανε. Και τέλος πρώην υπουργός Δημόσιας Τάξης όταν πιάστηκε από την τροχαία γιατί παραβίασε στα Τέμπη την

Keywords
Τυχαία Θέματα