Το ΕΚΚΕ «θύμα» των συγχωνεύσεων

Σύσσωμη η επιστημονική κοινότητα τάσσεται υπέρ της διατήρησης της αυτοτέλειας και αυτονομίας του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικών Ερευνών, που σύμφωνα με το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, πρέπει να συγχωνευθεί με το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών.

Οι επιστήμονες του ΕΚΚΕ, έχουν επανειλημμένα και προς όλους τους υπεύθυνου, τονίσει ότι  η συγχώνευση αυτή δεν θα έχει θετικό οικονομικό αποτέλεσμα, δεδομένου ότι δεν δημιουργείται καμία οικονομία κλίμακας ούτε σε επίπεδο διοίκησης, ούτε σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού,

αλλά ούτε και σε επίπεδο υποδομών, οι οποίες οριακά καλύπτουν τις ανάγκες του κάθε φορέα.

Είναι χαρακτηριστικό αυτό που αναφέρει ο διευθυντής του ΕΚΚΕ, καθηγητής Θωμάς Μαλούτας σε επιστολή του προς την κυβέρνηση, κυρίως δε, το αρμόδιο υπουργείο αλλά και το υπουργείο Παιδείας, ότι η προωθούμενη συγχώνευση δεν συνιστά  ούτε λειτουργικό εξορθολογισμό, αφού τα γνωστικά πεδία που υπηρετούνται από τα δύο Κέντρα δεν παρουσιάζουν επικαλύψεις. «Πρόκειται για μια αδιέξοδη κίνηση που ακολουθεί τις πρόσφατες εσωτερικές συγχωνεύσεις Ινστιτούτων στα Ερευνητικά Κέντρα, οι οποίες είχαν μηδενικά –αν όχι αρνητικά– αποτελέσματα» γράφει εκ μέρους σύσσωμου του Δ.Σ. του Κέντρου ο κ. Μαλούτας.

Και επισημαίνει, τα σημαντικά εμπόδια για την υλοποίηση της συγχώνευσης,  όπως το διαφορετικό θεσμικό καθεστώς το οποίο τα διέπει– που δημιουργεί δυσκολίες, δυσανάλογες προς το αναμενόμενο αποτέλεσμα του εγχειρήματος.

Επιπροσθέτως, μια τέτοια συγχώνευση συνιστά και «αντιδημιουργική καταστροφή», με την έννοια ότι φορείς όπως το ΕΚΚΕ και το ΕΙΕ έχουν ως βασικό περιουσιακό τους στοιχείο το όνομα και την ταυτότητα που έχει δημιουργήσει η 50χρονη επιτυχής λειτουργία τους. Η δυνατότητά τους να τα διατηρήσουν, τουλάχιστον διακυβεύεται.

Οι εργαζόμενοι στο ΕΚΚΕ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, επεσήμαναν ότι στη κατεύθυνση της εξοικονόμησης πόρων, και τα δύο αυτά Ερευνητικά Κέντρα, όπως και τα υπόλοιπα που εποπτεύονται από τη Γενική Γραμματεία Έρευνας & Τεχνολογίας, έχουν εδώ και καιρό περιστείλει τις δαπάνες τους σε τέτοιο βαθμό που η κρατική επιχορήγηση δεν καλύπτει πλέον ούτε τη μισθοδοσία  προσωπικού.

Υπέρ της διατήρησης του ΕΚΚΕ, τάσσεται και η Σύγκλητος του Παντείου Πανεπιστημίου Κοινωνικών και  Πολιτικών Επιστημών, επισημαίνοντας ότι η σχεδιαζόμενη συγχώνευση γίνεται υπό το κράτος μιας βιαστικής και ανορθολογικής διάθεσης περικοπής δαπανών και υπηρεσιών. Ειδικότερα:

1. Δεν έχει ακόμη εκπονηθεί συνολική μελέτη και οργάνωση της έρευνας στην Ελλάδα, ώστε η συγκεκριμένη ενέργεια να συνδέεται με μία εθνική στρατηγική περί έρευνας.

2. Οι κοινωνικές επιστήμες διαφοροποιούνται σε μεγάλο βαθμό από την τεχνολογική έρευνα που διενεργείται υπό την εποπτεία της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ανάπτυξης.

3. Οι συγχωνεύσεις κέντρων και υπηρεσιών για την λυσιτελέστερη και οικονομικότερη λειτουργία τους είναι απολύτως επιθυμητή. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, όμως, αυτό δεν επιτυγχάνεται, αφού ενώνονται δύο εν

Keywords
Τυχαία Θέματα