ΤΡΙΓΜΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΥΣ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΤΩΝ ΑΔΕΣΜΕΥΤΩΝ

Την αντίδραση του Προέδρου Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς προκάλεσε η αποδοχή πρόσκλησης από το Ιράν του Πρωθυπουργού Ισμαήλ Χανίγια της κυβέρνησης της Χαμάς στη Γάζα.

 Έτσι, ο Μαχμούντ Αμπάς δεν θα συμμετάσχει στην σύνοδο της Κίνησης των Αδεσμεύτων, που θα διεξαχθεί στην Τεχεράνη 30-31 Αυγούστου.

Η Παλαιστινιακή Αρχή, αντίπαλος της Χαμάς, που εδρεύει στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης, καθώς και η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (ΟΑΠ) κατήγγειλαν σήμερα την πρόσκληση αυτή. Τον περασμένο μήνα, ο πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς είχε καταστήσει γνωστό πως αποδέχθηκε την πρόσκληση της ιρανικής ηγεσίας και αυτή θα είναι η πρώτη επίσκεψη του παλαιστινίου προέδρου στην Τεχεράνη. Ωστόσο, η ηγεσία της Παλαιστινιακής Αρχής έχει κατηγορήσει επανειλημμένα το ιρανικό καθεστώς πως εμποδίζει την συμφιλίωση ανάμεσα στο κίνημα Φάταχ, κύρια συνιστώσα της ΟΑΠ της οποίας ηγείται ο πρόεδρος Αμπάς, και τη Χαμάς.

«Τη στιγμή που ο Άβιγκντορ Λίμπερμαν, ο Υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, διεξάγει μια επιθετική πολιτική εκστρατεία, η πρόσκληση που απευθύνθηκε στον Ισμαήλ Χανίγια να συμμετάσχει στη σύνοδο κορυφής των Αδεσμεύτων δείχνει πως η Τεχεράνη ενώθηκε με την εχθρική ισραηλινή χορωδία», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η εκτελεστική οργάνωση της ΟΑΠ.

Βέβαια, ο εκπρόσωπος του ιρανικού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε στην Τεχεράνη πως ο Χανίγια προσκλήθηκε στη σύνοδο κορυφής των Αδεσμεύτων ως ειδικός προσκεκλημένος. Στο σχετικό ανακοινωθέν του Ιράν τονίζεται ότι: «Όλο αυτό έχει δεν σκοπό να πλήξει τον παλαιστινιακό εθνικό αγώνα, ενθαρρύνοντας τη διαίρεση και δίνοντας στη Χαμάς μια αναγνώριση και μια νομιμοποίηση».

Keywords
Τυχαία Θέματα