ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΕΤΟΙΜΑΖΟΝΤΑΙ ΟΜΠΑΜΑ ΚΑΙ ΡΟΜΝΕΪ

Μέχρι τις τηλεμαχίες, που θα ξεκινήσουν στις αρχές Οκτωβρίου, οι δυο υποψήφιοι για την προεδρία των ΗΠΑ θα επιδοθούν σε συνέδρια, που θα παρίστανται οι υποστηρικτές τους και όχι μόνον.

 Από την 3η Οκτωβρίου, όμως, οι τηλεμαχίες αρχίζουν και οι τόνοι ανεβαίνουν. Παρ’ όλα αυτά οι δημοσκοπήσεις καλά κρατούν και δίνουν προβάδισμα στον Μπαράκ Ομπάμα σε πολιτείες-«κλειδιά».

Πολιτικοί αναλυτές υποστηρίζουν ότι με το δίδυμο Μπαράκ Ομπάμα- Τζο

Μπάιντεν από τη μια και Μιτ Ρόμνεϊ- Πολ Ράιαν από την άλλη, οι φετινές εκλογές παίρνουν και μια άλλη διάσταση, σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις. Πρόκειται για έναν αγώνα ανάμεσα στην ιδεολογία διατήρησης και ενίσχυσης του κοινωνικού κράτους και την αντίληψη ότι το κράτος πρέπει να περιοριστεί, καθώς και τα κοινωνικά προγράμματα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της συνταξιοδότησης και αλλού.

Σημειωτέον ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν την πρώτη Τρίτη του Νοέμβρη, όπως πάντα, όχι μόνο για την εκλογή προέδρου των ΗΠΑ, αλλά και για 33 από τις 100 θέσεις στη Γερουσία (εξαετή θητεία) και για τις 435 θέσεις στη Βουλή των Αντιπροσώπων (διετή θητεία). Η εκλογική αναμέτρηση της 6ης Νοεμβρίου θα περιλαμβάνει, επίσης, την ανάδειξη 11 κυβερνητών, καθώς και για πολλές άλλες θέσεις σε πολιτειακά και δημοτικά αξιώματα. Όπως είναι γνωστό, ο πρόεδρος των ΗΠΑ δεν εκλέγεται απευθείας από το λαό, αλλά μέσω του Εκλεκτορικού Κολεγίου που αποτελείται από εκλεγμένους αντιπροσώπους και οι οποίοι με τη σειρά τους αποφασίζουν για την ανάδειξη του επόμενου Προέδρου και Αντιπροέδρου της χώρας.

(ΑΜΠΕ)

Keywords
Τυχαία Θέματα