ΤΡΑΠΕΖΕΣ: «ΚΟΥΡΕΜΑ» 13 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΣΤΗΝ ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΟΠΟΙΗΣΗ

Πως οι τράπεζες μπορούν να πετύχουν την ελάφρυνση του λογαριασμού για την ανακεφαλαιοποίηση κατά 13 δισ. ευρώ – Σε καλό δρόμο οι συζητήσεις με την τρόικα η οποία ωστόσο ακόμα δεν έχει δώσει το πράσινο φως στο σχέδιο.

«Κούρεμα» ύψους 13 δισ. ευρώ από τις ανάγκες της ανακεφαλαιοποίησης προσπαθούν να πετύχουν οι τράπεζες

σε συνεργασία με την κυβέρνηση. Η μείωση των κεφαλαιακών αναγκών των τραπεζών μπορεί να επιτευχθεί μέσω της ανταλλαγής των ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους με άλλους τίτλους υψηλής πιστοληπτικής διαβάθμισης (όφελος 9 δισ. ευρώ) και την εποπτική αναγνώριση του αναβαλλόμενου φόρου (όφελος 4 δισ. ευρώ).

Στο Μνημόνιο έχουν προβλεφθεί 50 δις ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και έχουν, ήδη, εκταμιευθεί στις 4 μεγάλες τράπεζες, 18 δις ευρώ. Με βάση τα μέχρι τώρα δεδομένα οι τέσσερις μεγάλες τράπεζες θα χρειαστούν άλλα 9 δις Ευρώ, περίπου, που θα καταβληθούν όταν εκταμιευθεί η επόμενη δόση του Μνημονίου ύψους 31,8 δις ευρώ. Ωστόσο τα δεδομένα και η εικόνα αλλάζουν ριζικά αν οι τράπεζες καταφέρουν να πετύχουν τη ανταλλαγή των ομολόγων και την αναγνώριση της αναβαλλόμενης φορολογίας εξελίξεις που θα μειώσει τον τελικό λογαριασμό για τις μεγάλες συστημικές τράπεζες κατά 10 και πλέον δις. ευρώ. Έτσι οι τράπεζες δεν θα χρειαστούν πρόσθετα κεφάλαια πέραν αυτών που τους έχουν ήδη εκταμιευτεί ως προκαταβολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) έχει παρουσιάσει τέσσερα εναλλακτικά σχέδια για την ανταλλαγή των ομολόγων του ελληνικού δημοσίου που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες στην τρόικα. Στόχος του σχεδίου είναι να αντιμετωπιστεί το δυσεπίλυτο λογιστικό πρόβλημα που δημιουργούν οι χαμηλές αποτιμήσεις των ελληνικών ομολόγων που αυξάνουν δυσανάλογα το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης. Αν κάποια από τις εναλλακτικές που έχει παρουσιάσει το ΤΧΣ γίνει αποδεκτή από τους τεχνοκράτες της τρόικας τότε η διαγραφή των λογιστικών ζημιών που δημιουργεί η τρέχουσα αποτίμηση των ομολόγων θα οδηγήσει σε ελάφρυνση 8 με 9 δισ. ευρώ το κόστος της ανακεφαλαιοποίησης. Σύμφωνα με το σχέδιο τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους οι τράπεζες θα ανταλλαγούν με ομόλογα αντίστοιχης αξίας του EFSF τα οποία ωστόσο επειδή είναι υψηλής πιστοληπτικής αξιολόγησης αποτιμώνται πολύ κοντά στην ονομαστική τους αξία.

Το ΤΧΣ πάντως έχει δώσει το πράσινο φως για την ανταλλαγή και έχει επεξεργαστεί τέσσερα εναλλακτικά σενάρια για το πως μπορεί να πραγματοποιηθεί η συναλλαγή και τα οποία έχει παρουσιάσει στο επιτελείο της τρόικας. Μάλιστα έχουν πραγματοποιηθεί διερευνητικές επαφές με νομικές εταιρίες για την εξασφάλιση σχετικής γνωμοδότησης. Σημειώνεται ότι πέρα από την μεγάλη ζημιά που λογιστικοποίησαν οι τράπεζες μέσω του PSI, με την απομείωση των ομολόγων που κατείχαν κατά 53,5%, επιβαρύνθηκαν και με πρόσθετες απώλειες λόγω της μεγάλης πτώσης των αποτιμήσεων των νέων ομολόγων που δόθηκαν στο πλαίσιο του PSI εξαιτίας της αβεβαιότητας για τον κίνδυνο εξόδου της Ελλάδας

Keywords
Τυχαία Θέματα