ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΙ ΠΟΝΟΚΕΦΑΛΟΙ ΣΑΜΑΡΑ

Αντιμέτωπος με τη γκρίνια πολλών βουλευτών και την απειλή καταψήφισης του πακέτου (από πολύ λιγότερους) βρίσκεται ο Πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς.

Η προληπτική διαγραφή του Νίκου Σταυρογιάννη ίσως δεν είναι αρκετή για να αποτρέψει πλήρως την εκδήλωση ανταρσίας από γαλάζιους βουλευτές κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού αλλά και του πολυνομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα της τρόικας.

Το επιτελείο του κ. Αντ.

Σαμαρά βρίσκεται, για άλλη μία φορά, απέναντι σε ένα… κοινοβουλευτικό ναρκοπέδιο, υπό την έννοια ότι οι εκπλήξεις δεν μπορούν να αποκλεισθούν. Τουλάχιστον τρεις βουλευτές της Ν.Δ. θεωρούνται επιρρεπείς στο «όχι», ωστόσο η διαχείριση γίνεται με τυχαίο τρόπο και από διάφορα στελέχη, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει σαφής εικόνα για το τί ακριβώς συμβαίνει στο εσωτερικό της κοινοβουλευτικής ομάδας. Το ίδιο ακριβώς είχε συμβεί και το Φεβρουάριο, κατά την ψήφιση του δεύτερου Μνημονίου, όταν μάταιο ο Αντ. Σαμαράς και οι επιτελείς του επιχειρούσαν να περιορίσουν τους «αντάρτες», μαζεύοντας το τελικό νούμερο στους 22.

Έμπειρα κοινοβουλευτικά στελέχη σημειώνουν ότι το ίδιο λάθος γίνεται και τώρα καθώς η κοινοβουλευτική ομάδα έχει αφεθεί στην τύχη της ενώ το «τρέξιμο» του Γραμματέα της Κ.Ο. Θαν. Μπούρα δεν μπορεί να καλύψει την απουσία ισχυρής πολιτικής καθοδήγησης.

Από τα προβεβλημένα στελέχη, ο κ. Νικ. Κακλαμάνης – που δεν τοποθετείται μόνον με όρους μνημονίου αλλά και με ορίζοντα την επόμενη ημέρα στο χώρο της κεντροδεξιάς – μοιάζει να καταλήγει στην επιλογή ψήφισης των μέτρων. Το ίδιο, μάλλον, θα επιλέξει και ο κ. Γιώργος Βλάχος, εξ αυτών που είχαν καταψηφίσει και το δεύτερο μνημόνιο, επί κυβέρνησης Παπαδήμου, και είχε διαγραφεί από το κόμμα. Ουδείς, ωστόσο, μπορεί να αποκλείσει ότι λιγότερο προβεβλημένοι βουλευτές δεν θα ρίξουν αρνητική ψήφο, δεδομένης της ισχυρής πίεσης που δέχονται στις περιφέρειές τους.

Ο κ. Σαμαράς προγραμματίζει να απευθυνθεί στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του πριν την κατάθεση του Προϋπολογισμού στη Βουλή, την προσεχή εβδομάδα. Παρά το γεγονός ότι πολλά στελέχη ζητούν η διαδικασία να προβλέπει και τοποθετήσεις βουλευτών, μέχρι χθες η θέση του Μαξίμου ήταν αρνητική.

Keywords
Τυχαία Θέματα