Τράπεζες: Επιστροφή σε κέρδη το 2015

Έτος ανάπτυξης και ισχυρής κερδοφορίας θα αποτελέσει το 2015 για τις τράπεζες μετά από έξι χρόνια συρρίκνωσης. Όπως προκύπτει από τις παρουσιάσεις των διοικήσεων των τραπεζών σε ξένους επενδυτές στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τις αυξήσεις κεφαλαίου το 2015 θα αποτελέσει χρονιά θετικής πιστωτικής επέκτασης, μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και ισχυρής κερδοφορίας. Η επόμενη χρονιά, υπό

την προϋπόθεση βέβαια ότι θα επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις για την ανοδική πορεία της χώρας, θα αποτελέσει την πρώτη καθαρά αναπτυξιακή χρονιά για τις τράπεζες μετά το ξέσπασμα της χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008 και τον δημοσιονομικό εκτροχιασμό της χώρας το 2010.

Σύμφωνα με στελέχη τραπεζών η επιτυχής ολοκλήρωση των αυξήσεων κεφαλαίων και η σημαντική ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης των τραπεζών σε συνδυασμό με την ανάκτηση της πρόσβασής τους στη διατραπεζική αγορά δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την αύξηση των χρηματοδοτήσεων προς τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, εξέλιξη που θα επιταχύνει την οικονομική εξέλιξη.

Αναλυτικότερα οι επιτελείς των τραπεζών εκτιμούν:

- Κερδοφορία. Η εφετινή χρονιά θα είναι έτος σταθεροποίησης. Η Εθνική θα παρουσιάσει θετικό αποτέλεσμα, ενώ οριακά θα είναι τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς και της Alpha Bank. Η Eurobank θα παρουσιάσει ζημίες. Το 2015 όλες οι τράπεζες θα καταγράψουν σημαντική κερδοφορία και μάλιστα με επιταχυνόμενο ρυθμό, ενώ από το 2016 και μετά η κερδοφορία εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί σε υψηλά επίπεδα.

- Πιστωτική επέκταση. Σε ετήσια βάση για το 2014 αναμένεται συρρίκνωση της χρηματοδότησης κατά 3%. Το α΄ εξάμηνο της εφετινής χρονιάς θα είναι αρνητικό, ωστόσο στο γ΄ τρίμηνο αναμένεται σταθεροποίηση και το πιθανότερο είναι το τελευταίο τρίμηνο του 2014 να «κλείσει» με μικρή άνοδο του υπολοίπου δανείων. Το 2015, ωστόσο, όπως εκτιμούν οι τράπεζες θα είναι έτος «καθαρής» πιστωτικής επέκτασης, η πρώτη χρονιά μετά το ξέσπασμα της κρίσης.

- Μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Σε ό,τι αφορά τις καθυστερήσεις οι τράπεζες εκτιμούν ότι θα κορυφωθούν το φθινόπωρο της εφετινής χρονιάς. Ανάλογα με την εξέλιξη του ΑΕΠ οι τράπεζες εκτιμούν ότι είτε από το δ΄ τρίμηνο του 2014 (θετικό σενάριο), είτε από το πρώτο τρίμηνο του 2015 το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα αρχίσει να μειώνεται. Η μείωση των καθυστερήσεων αποτελεί κομβικής σημασίας εξέλιξη για τον κλάδο, καθώς θα απελευθερώσει πόρους για τη χρηματοδότηση της οικονομίας και παράλληλα θα ενισχύσει την κερδοφορία τους.

Keywords
Τυχαία Θέματα