ΤΟΝ ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΚΑΙ ΜΕ ΑΛΛΑΓΕΣ ΤΟ «ΠΑΚΕΤΟ»

07:15 3/8/2012 - Πηγή: Matrix24

Με το «χαμόγελο στα χείλη» οι εκπρόσωποι των πιστωτών μας… αμφισβητούν την απόδοση μιας σειράς από μέτρα και δημοσιονομικά ισοδύναμα που προτείνει η κυβέρνηση…

του Βαγγέλη Δουράκη

Οι επικεφαλής της τρόικας ζητούν να βρεθούν άλλα μέτρα με «χειροπιαστά» αποτελέσματα και ήδη έχουν σβήσει και γράψει από την αρχή τους αριθμούς που υπολόγιζαν οι ελληνικές υπηρεσίες ως έσοδα από φοροδιαφυγή… Μοιάζουν βέβαιοι όμως πως θα βρεθεί η «χρυσή τομή», ενώ πληροφορίες μιλούν για ανακοινώσεις λίγο πριν την ΔΕΘ. Εμφανίζονται πάντως περισσότερο

«χαλαροί» και αισιόδοξοι παρά ποτέ, δείχνοντας δημοσίως με λέξεις και με εκφράσεις την εμπιστοσύνη τους πως παρά τη χρονοτριβή που σημειώνεται σχεδόν δύο μήνες μετά τις εκλογές, τα μέτρα των 11,5 δισ. θα είναι τελικώς έτοιμα για να ανακοινωθούν πριν την τελική έκθεσή τους για την επόμενη δόση στα μέσα Σεπτεμβρίου.

Με τα δεδομένα αυτά, τα μέτρα θα ανακοινωθούν πιθανότατα το πρώτο πενθήμερο του Σεπτεμβρίου και η δόση θα φτάσει αρχές Οκτωβρίου.

Μετά τη χθεσινή δίωρη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών Γιάννη  Στουρνάρα με την Τρόικα, οι εκπρόσωποι του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της ΕΕ αναχώρησαν εμφανώς ικανοποιημένοι. «Excellent! Good meeting» σχολίασε ο Πολ Τόμσεν, ενώ, ερωτηθείς πότε θα ολοκληρωθούν οι διαπραγματεύσεις, ο Ματίας Μορς απάντησε: «still few days more…».

Την Κυριακή το πρωί πάντως αναμένεται να γίνει η τελική συνάντηση στο υπουργείο Οικονομικών πριν αναχωρήσουν από την Αθήνα οι ελεγκτές. Τις επόμενες τρεις μέρες επιφυλάχθηκαν να μελετήσουν τις προτάσεις που κατέθεσε η κυβέρνηση και να δώσουν το «πράσινο φως» ή να καταθέσουν τις αντιρρήσεις και τις οδηγίες τους, ώστε να τα βρουν όλα έτοιμα όταν επιστρέψουν στα τέλη Αυγούστου. Όπως ανέφερε κυβερνητικός παράγοντας που μετείχε στις συσκέψεις, το οριστικό πακέτο θα ανακοινωθεί και επισήμως πριν από την ΔΕΘ το Σεπτέμβριο.

Ουσιαστικά όλα τα μέτρα βρίσκονται στο τραπέζι της συζήτησης και οι «κόκκινες γραμμές» φαίνεται να έχουν σχεδόν ξεθωριάσει. Η κυβέρνηση παρουσίασε τα δημοσιονομικά αντίμετρα για να αποφευχθούν η μείωση στα ειδικά μισθολόγια και στην εξισωτική αποζημίωση των κτηνοτρόφων αλλά και για να πληρωθούν σε 10 δόσεις οι φόροι εισοδήματος. Η τρόικα όμως επιφυλάχθηκε να απαντήσει και το θέμα μένει σε εκκρεμότητα.

Keywords
Τυχαία Θέματα