ΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ ΣΤOYΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΤΗΣ ΛΙΤΟΤΗΤΑΣ

Kρίση δεν διάγει μόνο η ελληνική οικονομία (και κατ’ επέκταση και το ελληνικό ποδόσφαιρο), αλλά και το παγκόσμιο ποδόσφαιρο γενικότερα.

Η χαμηλή έως υποτονική κίνηση μέχρι στιγμής στο μεταγραφικό παζάρι είναι ενδεικτική της τάσης των ομάδων να μειώσουν τα κόστη και τα έξοδά τους και να προχωρήσουν σε λελογισμένες κινήσεις αντιλαμβανόμενες ότι οι εποχές των παχέων αγελάδων έχουν περάσει. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοίνωσε πρόσφατα η FIFA, ο τζίρος κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου του προηγούμενου

Ιανουαρίου μειώθηκε κατά 40% σε σχέση με τον αντίστοιχο του Ιανουαρίου του 2011. Το νούμερο είναι πολύ μεγάλο για να αγνοηθεί.

Ακόμα και πολύ μεγάλες ομάδες, εύρωστες οικονομικά και με εκατοντάδες πηγές εσόδων είναι πλέον ιδιαίτερα προσεκτικές. Η Μπαρτσελόνα έχει ανακοινώσει μόλις μία μεταγραφή, τον πανάκριβο Ζόρντι Άλμπα. Η Ρεάλ δεν έχει ενισχυθεί ακόμα και περιμένει να ξεφορτωθεί συμβόλαια για να κάνει μεταγραφές, οι ιταλικές ομάδες, ακόμα και οι ισχυρές, περισσότερο πωλούν παρά αγοράζουν, ενώ και στην Αγγλία παρατηρείται μία στασιμότητα.

Φυσικά υπάρχουν και εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Η Παρί Σεν Ζερμέν των Αράβων επενδυτών έχει τινάξει την μπάνκα στον αέρα με την απόκτηση των Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς και Τιάγκο Σίβλα. Η Μάντσεστερ Σίτι αναμένεται επίσης να κινηθεί εντυπωσιακά ενώ δυναμικό μπάσιμο έχουν κάνει οι κινέζικοι σύλλογοι που κατάφεραν να δελεάσουν ακόμη και τον Ντιντιέ Ντρογκμπά.

Ελλάδα, ο (πολύ) φτωχός συγγενής

Στην Ελλάδα βέβαια τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα. Η κρίση, σαρωτική και μεγάλη χρονικά, διώχνει τους καλούς ξένους ποδοσφαιριστές από την πατρίδα μας. Ατζέντης που δραστηριοποιείται χρόνια στη γαλλική αγορά έλεγε στο matrix24.gr ότι «οι πελάτες μου ακούν Ελλάδα και τρέχουν. Δεν θέλουν καν να ακούσουν πρόταση και όταν το κάνουν θέλουν τουλάχιστον τα μισά χρήματα μπροστά ως εγγύηση».

Tεχνικός διευθυντής εύρωστης ομάδας της Superleague παραδεχόταν ότι δεν μπορούμε να ανταγωνιστούμε τους ευρωπαϊκούς συλλόγους ακόμα και τους τουρκικούς, αφού υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης αλλά και ρευστότητας. Τα κασέ των πραγματικά ποιοτικών παικτών είναι πια απλησίαστα για τις περισσότερες ελληνικές ομάδες.

Σημεία των καιρών όλα αυτά και προφανώς αναμενόμενα. Τι άλλο δηλαδή θα μπορούσε να περιμένει κανείς όταν πέντε ελληνικοί σύλλογοι της Superleague (AEK, Aρης, ΟΦΗ, Πανιώνιος, ΠΑΣ Γιάννινα) έχουν υποστεί από την ίδια τη Λίγκα περιορισμό στον αριθμό των μεταγραφών που μπορούν να κάνουν. Και τι διαφορετικό μπορεί να αναμένει κανείς όταν μία ομάδα με την ιστορία της ΑΕΚ δεν έχει εξασφαλίσει ακόμη φορολογική ενημερότητα;

Keywords
Τυχαία Θέματα