«ΤΟ ΠΑΣΟΚ ΤΕΛΕΙΩΣΕ»

07:40 7/5/2012 - Πηγή: Matrix24

Επανίδρυση του ΠΑΣΟΚ φέρνει πιθανότατα η στρατηγική ήττα που υπέστη χθες το κόμμα που ίδρυσε προ 38ετίας ο Ανδρέας Παπανδρέου. Οι γκρίνιες στο εσωτερικό του έχουν ήδη αρχίσει, ενώ η ΚΟ του έχει συρρικνωθεί, αλλάζοντας παντελώς και φυσιογνωμία.

«Τεκτονικός σεισμός» συντελέσθηκε χθες για το πολιτικό σύστημα, όπως το ξέραμε στην Ελλάδα, πολλώ δε μάλλον για το ΠΑΣΟΚ

που γνώρισε ιστορικής σημασίας ήττα, και αντιμετωπίζει ήδη προβλήματα στο εσωτερικό του.

«Το ΠΑΣΟΚ τελείωσε όπως το ξέραμε. Χρειάζεται ιδρυτική διακήρυξη», φέρεται ειπών ο ίδιος ο Ευάγγελος Βενιζέλος, στην χθεσινή σύσκεψη που έλαβε χώρα στην Ιπποκράτους μεταξύ των μελών της Γραμματείας της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα. Στην ίδια σύσκεψη, αποστάσεις από την πρόταση Βενιζέλου για ‘κυβέρνηση εθνικής ενότητας’ κράτησαν Μιχάλης Χρυσοχοΐδης και Ανδρέας Λοβέρδος που επέμειναν στη γραμμή ‘κυβέρνηση σήμερα’, δηλαδή σχηματισμό κυβέρνησης πάση θυσία, χθες το βράδυ. Ο ίδιος ο κ.Λοβέρδος «στηρίζοντας» τον Απόστολο Κακλαμάνη -που λίγο νωρίτερα είχε υποστηρίξει ότι «ο λαός είπε ‘όλοι εκτός του ΠΑΣΟΚ’ δείχνοντας πως δεν μας θέλει στην κυβέρνηση»- δήλωνε ότι το ΠΑΣΟΚ θα έπρεπε να δώσει ψήφο ανοχής ακόμα και σε συγκυβέρνηση ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ ή να στηρίξει κοινοβουλευτικά τυχόν κυβέρνηση που θα προκύψει από ‘λύση’ που θα καταφέρει να βρει ο Αλέξης Τσίπρας. Παρά το γεγονός ότι η «ψήφος ανοχής» κυκλοφορούσε από ώρες ως εκδοχή στους διαδρόμους της Ιπποκράτους, η εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Φώφη Γεννηματά, διαβεβαίωνε λίγο αργότερα σε πηγαδάκι με δημοσιογράφους ότι δεν συζητήθηκε ποτέ στη σύσκεψη και ότι δεν αποτελεί θέση του κόμματος.

Σε κάθε περίπτωση, η επόμενη μέρα στο ΠΑΣΟΚ είναι ιδιαιτέρως θολή, με τον Ευάγγελο Βενιζέλο να έχει κηρύξει ουσιαστικά την επανίδρυση του κόμματος στην επίσημη δήλωσή του, κάνοντας λόγο για υποχρέωση «να ξαναγεννήσουμε στην κυριολεξία την Παράταξη». Πρόκειται για ένα σενάριο που κυκλοφορεί από μέρες στο πράσινο στρατόπεδο, όπου μιλούσαν για ιδρυτικό συνέδριο του κόμματος -πιθανώς και νωρίτερα από τις 3 Σεπτέμβρη, οπότε είχε προγραμματιστεί να γίνει- με στελέχη του να ερμηνεύουν χθες την αναφορά Βενιζέλου στην Παράταξη ως πρόθεση αλλαγής ακόμα και του ονόματος του κόμματος, πέραν των οργανώσεων που θα πρέπει να διαλυθούν και να ανασυσταθούν εκ του μηδενός. Ο ίδιος ο κ.Βενιζέλος πάντως, χαρακτήρισε ως «ιδιαίτερα επώδυνη μέρα» για το ΠΑΣΟΚ τη χθεσινή, δηλώνοντας πως είναι προσωπική του υποχρέωση η αναγέννηση της παράταξης, καθώς του «έλαχε να διαχειρίζεται αυτή τη δύσκολη περίσταση τις τελευταίες εβδομάδες» και επιχειρώντας έτσι να προκαταλάβει την παραμονή του στην ηγεσία.

Εχθές πάντως, εμφανώς κατηφή από τα αποτελέσματα, τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ είχαν ο καθένας τη δική του εξήγηση για τη συντριβή του κόμματος. Άλλοι μιλούσαν για λάθη στρατηγικής του ΠΑΣΟΚ κατά την προεκλογική περίοδο, όταν άρχισε η συστηματική αποδόμηση της διετίας Παπανδρέου, ειδικά λόγω των αντιδράσεων παπανδρεϊκών που κατέγραψαν πολλές Νομαρχιακές Επιτροπές του κόμματος, άλλοι για άχρωμα συνθήματ

Keywords
Τυχαία Θέματα