Το παρασκήνιο της επιστολής στον Πούτιν

Με καθυστέρηση περίπου 15 ημερών διέρρευσε χθες το περιεχόμενο επιστολής του Αντώνη Σαμαρά προς τον Βλαντιμίρ Πούτιν με αντικείμενο τη μείωση του κόστος του αερίου που προμηθεύει την Ελλάδα η Gazprom. Στην επιστολή, που συντάχθηκε στα τέλη Ιουλίου, ο Έλληνας Πρωθυπουργός ζητά επαναδιαπραγμάτευση του κόστος, που ούτως ή άλλως θα γίνει καθώς κλείνει ο πρώτος κύκλος συμφωνίας με το ρωσικό γίγαντα, ωστόσο είναι πολύ ενδιαφέρον το παρασκήνιο.

Και

τούτο διότι, η τιμή του αερίου υπήρξε βασικά στοιχεία της διαπραγμάτευσης όταν η Gazprom εμφανίζονταν ως ο βέβαιος αγοραστής της ΔΕΠΑ. Μάλιστα, πληροφορίες από το Μαξίμου ήθελαν να έχει επιτευχθεί σχετική συμφωνία κατά τη διάρκεια των διαδοχικών συναντήσεων που είχε ο Πρωθυπουργός με τον ισχυρό άνδρα του ρωσικού ομίλου Αλεξέι Μίλερ.

Ωστόσο, η αγορά της ΔΕΠΑ ουδέποτε έγινε πραγματικότητα αφού οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές πιέσεις προς τη Μόσχα απέδωσαν και τελικά οι Ρώσοι ουδέποτε κατέθεσαν προσφορά. Αντιθέτως, η ΔΕΣΦΑ πέρασε στους, ενταγμένους στο αμερικανικό περιβάλλον επιρροής, Αζέρους ενώ λίγες ημέρες μετά υπεγράφη και η συμφωνία για τον ΤΑΡ.

Παράλληλα, η επιστολή συγγράφηκε σε μία στιγμή που είχε οριστικοποιηθεί το ραντεβού του Αντώνη Σαμαρά με τον Μπάρακ Ομπάμα και ήδη διαφαίνονταν η νέα, θετικότερη, στάση της Ουάσιγκτον έναντι της Αθήνας όχι μόνον με αφορμή τον ενεργειακό χάρτη αλλά την εν γένει αποσταθεροποίηση της ευρύτερης περιοχής. Παραμένει αμφίβολο αν η επιστολή αυτή συζητήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης Ομπάμα – Σαμαρά στο Λευκό Οίκο, ωστόσο είναι σαφές ότι ο αμερικανικός παράγοντας γνώριζε σαφώς τις κινήσεις της ελληνικής πλευράς.

Επί του πρακτέου, τώρα, είναι άγνωστο αν οι Ρώσοι θα προχωρήσουν σε αλλαγή των όρων της σύμβασης και μάλιστα προκαταβολικά καθώς οι εναλλακτικοί δρόμοι προμήθειας αερίου για την Ελλάδα είναι περιορισμένοι. Πάντως, αντίστοιχες μειώσεις έχουν ήδη δοθεί σε άλλες χώρες, όπως η Βουλγαρία, ενώ το κόστος ενέργειας αναδεικνύεται σε βασικό παράγοντα απομείωσης της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών επιχειρήσεων.

Δεδομένο, ωστόσο, είναι ότι η επιστολή Σαμαρά σε Πούτιν επαναβεβαίωσε τη συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Αμερικανό Πρόεδρο. Μένει να φανεί αν έκλεισε την πόρτα μίας αντίστοιχης συνάντησης και με το Ρώσο Πρόεδρο…

Keywords
Τυχαία Θέματα