Το πανκ γιορτάζει στη Νέα Υόρκη

Μια μεγάλη έκθεση που φιλοξενείται στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης ανιχνεύει την επιρροή του πανκ κινήματος στη μόδα, από τη δεκαετία του ’70 μέχρι τις μέρες μας. Τίτλος της έκθεσης που διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Κοστουμιών του μουσείου, είναι «Πανκ: Χάος στην Υψηλή Ραπτική». Η εντυπωσιακά σχεδιασμένη έκθεση επικεντρώνεται στο πώς οι πρωτοποριακοί σχεδιαστές και τα ατελιέ των μεγαλύτερων οίκων μόδας ενσωμάτωσαν τις ιδέες του πανκ στις δημιουργίες τους.

«Το πανκ πάντα επικεντρωνόταν στο άτομο. Εξυμνούσε

τη δημιουργικότητα και δεν φοβόταν να είναι τολμηρό στις εκφράσεις του. Ήταν πάντα γενναίο στις παρουσιάσεις του στο χώρο της μόδας. Αμφισβητούσε το στάτους κβο των πραγμάτων και την παραδοσιακή έννοια της ομορφιάς. Νομίζω ότι όλα αυτά τα στοιχεία είχαν μεγάλη επιρροή στον κόσμο της υψηλής ραπτικής» επισημαίνει ο επιμελητής της έκθεσης Άντριου Μπόλτον.

Ποια είναι τα βασικά χαρακτηριστικά του πανκ στο χώρο της μόδας; Παραμάνες, ξυραφάκια, καρφιά και ρούχα με μεγάλα σκισίματα. «Γιατί ένα σκίσιμο, μια παραμάνα και μια αλυσίδα να μην είναι τόσο ωραίες, όσο οι πούλιες και τα χρώματα. Ήταν για μένα μια περιπέτεια σε μαύρο χρώμα, μια περιπέτεια με αλυσίδες και παραμάνες. Πρέπει βέβαια να ομολογήσω ότι δεν πούλησαν πολύ αυτά τα ρούχα στην αγορά υψηλής ραπτικής. Είναι πλέον όμως συλλεκτικά κομμάτια» ομολογεί η σχεδιάστρια Ζάντρα Ρόουντζ.

Η έκθεση χωρίζεται σε επτά ενότητες και ξεκινά με ένα αφιέρωμα στο διάσημο νεοϋορκέζικο πανκ κλαμπ CBGB. Στη συνέχεια την τιμητική του, έχει το διάσημο ζευγάρι του κινήματος, Μάλκολμ Μακ Λάρεν και Βίβιεν Γουέστγουντ και η λονδρέζικη συνεισφορά στο πανκ. Η έκθεση στη Νέα Υόρκη διαρκεί μέχρι τις 14 Αυγούστου.

Πηγή: http://gr.euronews.com/

Keywords
Τυχαία Θέματα