Με καλό μάτι βλέπει την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου ο Moody’s

Η έγκριση του νομοσχεδίου στις 28 Απριλίου είναι θετικό στοιχείο γιατί αντανακλά «την αυξανόμενη στήριξη στο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», ανέφερε η αναλύτρια του οίκου αξιολόγησης Alpona Banerji. Η ψήφιση του νομοσχεδίου δεικνύει όπως ανέφερε «την ενισχυμένη αποφασιστικότητα της κυβέρνησης συνασπισμού να υλοποιήσει τους στόχους του προγράμματος». Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης Moody’s, η ψήφιση του πολυνομοσχεδίου κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική καθώς η κίνηση αυτή θα αποβεί προς όφελος της αύξησης της παραγωγικότητας του δημόσιου τομέα, δεδομένου ότι αυτοί που θα φύγουν θα αντικατασταθούν από υπαλλήλους

με προσόντα.

Η Moody’s στέκεται στο γεγονός ότι με την εκταμίευση των 6 δισ. ευρώ της δόσης του Μαΐου η χώρα θα έχει απορροφήσει το 67% των χρημάτων που της αναλογούν στο πλαίσιο των δόσεων του 2013, βελτιώνοντας έτσι τη ρευστότητα στην οικονομία. Ταυτόχρονα αναφέρει ότι η πώληση του ΟΠΑΠ σηματοδοτεί την επίτευξη μιας σημαντικής αποκρατικοποίησης. Στα έσοδα ύψους 712 εκατ. ευρώ προστίθενται τα 190 εκατ. από τα λαχεία, τα 41 εκατ. από την πώληση ακινήτων του εξωτερικού αλλά και τα 23 εκατ. ευρώ από την Κασσιόπη, με αποτέλεσμα να έχει καλυφθεί το 40% του ετήσιου στόχου (2,5 δισ. ευρώ) για έσοδα από αποκρατικοποιήσεις.

Η Moody’s διατήρησε πάντως την αξιολόγηση «C» για τη χώρα, εξαιτίας της αβεβαιότητας για τις προοπτικές της οικονομίας. Ο οίκος εκτιμά ότι το ΑΕΠ θα συρρικνωθεί κατά 5,3% φέτος, σημειώνοντας πως «οι προοπτικές υπόκεινται σε σημαντικούς κινδύνους εξαιτίας των εξωτερικών κινδύνων από την ευρωζώνη, σε συνδυασμό με την εύθραυστη κατάσταση της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας.

Keywords
Τυχαία Θέματα