Το όμορφο πρόσωπο της επανάστασης

Η Βαγιέχο, φοιτήτρια γεωγραφίας, βρέθηκε στην πρώτη γραμμή του «Χιλιανού χειμώνα», όπως αποκαλέστηκαν οι φοιτητικές διαδηλώσεις του 2011. Η νεολαία της Χιλής ζητούσε (και ζητεί ακόμη) δωρεάν Παιδεία, καθώς μόνο το 45% των μαθητών φοιτούν σε δημόσια λύκεια και η πλειονότητα των πανεπιστημίων είναι ιδιωτικά. Από την πτώση του Πινοσέτ μέχρι σήμερα δεν έχει ιδρυθεί ούτε ένα νέο δημόσιο πανεπιστήμιο.

Ο μύθος της Βαγιέχο γρήγορα βγήκε από τα σύνορα της Χιλής. Εν μέσω των κινητοποιήσεων βρέθηκε στο εξώφυλλο

του γερμανικού Die Zeit, ανακηρύχθηκε πρόσωπο της χρονιάς από τους αναγνώστες της διαδικτυακής έκδοσης του Guardian και ένα από τα σημαντικότερα πρόσωπα στο διεθνές γίγνεσθαι από το Time και το Newsweek.

Η Καμίλα Βαγιέχο εκπροσωπεί μία σύγχρονη Αριστερά, η οποία δεν φοβάται, αλλά αξιοποιεί το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Διατηρεί προσωπικό μπλογκ, έχει λογαριασμό στο twitter (@camila_vallejo) που παρακολουθούν σχεδόν 600.000 άνθρωποι.

H εικόνα της διαφέρει κατά πολύ από το στερεότυπο παρελθόντων ετών της…. αρβύλας και του αμπέχονου, οι ιδέες της όμως δεν είναι λιγότερο επαναστατικές. Επανήλθε στη διεθνή επικαιρότητα πριν από δύο ημέρες μέσα από μία συνέντευξή της στον Guardian. «Καταλάβαμε ότι το πρόβλημα ήταν μεγαλύτερο, ήταν δομικό», δήλωσε για την εμπειρία των φοιτητικών κινητοποιήσεων. Ζητεί τη ριζική αλλαγή της χιλιανής κοινωνίας, που αποτέλεσε επί Πινοσέτ το μεγαλύτερο πείραμα νεοφιλελευθερισμού στον κόσμο και η κοινωνία το πληρώνει ακόμη και σήμερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα