ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΞΕΚΙΝΑ ΤΩΡΑ

Η έκθεση The Future Starts Here που ξεκινά το Σάββατο 1 Σεπτέμβρη αποτελείται από μια σειρά νέων έργων του Στέφανου Τσιβόπουλου που έχουν υλοποιηθεί ειδικά για το παλαιό Ελαιουργείο- Σαπωνοποιείο Κανελλόπουλου στην Ελευσίνα.

Της Χαράς Ιωάννου

Η έκθεση αποτελεί μία «αντίδραση» στην τρέχουσα κοινωνικοπολιτική και οικονομική κρίση και υλοποιείται με το αίσθημα του κατεπείγοντος, ενώ ταυτόχρονα επιδιώκει να υπερβεί την παρούσα συγκυρία επιχειρώντας μια προβολή στο μέλλον.

Η έκθεση διαρθρώνεται σε δύο κύρια μέρη. Το πρώτο

μέρος ασχολείται με την τρέχουσα κρίση μέσα από χωρικές εγκαταστάσεις που ενσωματώνουν το βίντεο, την πέρφορμανς, φωτογραφικά, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά αρχεία. Το δεύτερο μέρος αναδεικνύει το φαντασιακό και το ποιητικό στοιχείο μέσω μιας ταινίας γυρισμένης στην Ελευσίνα. Η ταινία παρουσιάζεται τμηματικά σε διάφορα σημεία μέσα στο βιομηχανικό συγκρότημα, όπου ο θεατής αναζητά την αφήγηση σαν ένας ταξιδιώτης στο χώρο και το χρόνο.

Ο Στέφανος Τσιβόπουλος γεννήθηκε στην Πράγα το 1973. Ζει και εργάζεται στο Άμστερνταμ και στην Αθήνα. Το έργο του αναφέρεται στο παρελθόν, τη συλλογική και ατομική μνήμη, την ιδιοσυστασία του τόπου και του λόγου που εκφέρεται στο δημόσιο πεδίο.

Ο τρόπος δουλειάς του παρουσιάζει ορατές συνάφειες με τις μεθόδους του ιστορικού: αναζήτηση στα υλικά ίχνη του παρελθόντος, εντοπισμός και ανάδειξη διαθέσιμων οπτικών πηγών, γραπτών και προφορικών μαρτυριών, συγκριτική και διαθεματική επισκόπηση του αντικειμένου.

Ωστόσο, με το έργο του δεν επιδιώκει απλώς μία εικαστική μεταγραφή της καθιερωμένης ή έστω μιας εναλλακτικής αφήγησης του παρελθόντος. Η τέχνη του Τσιβόπουλου οραματίζεται την πορεία προς ένα δημιουργικό μέλλον, πράξη ιδιαίτερης πολιτικής και καλλιτεχνικής αξίας στην παρούσα διεθνή συγκυρία.

The Future Starts Here (Σεπτέμβριος 1 – Οκτώβριος 14 2012) είναι ένα έργο του Στέφανου Τσιβόπουλου, σε συνεργασία με: την αρχιτεκτονική ομάδα InSitu, τη σχεδιάστρια Μαίρη Ικονιάδου, την Ομάδα Προφορικής Ιστορίας Kυψέλης ΟΠΙK και την ομάδα Vasistas.

Την ημέρα των εγκαινείων θα λάβουν μέρος οι περφόρμανς Μαραθώνιος Καστοριάδη μια τρίωρη ανάγνωση κειμένων του Έλληνα φιλοσόφου απο κατοίκους της Ελευσίνας και Η Αρπαγή μια insitu περφόρμανς-ανασκαφή απο την ομάδα Vasistas.

INFO: The Future Starts Here, Σάββατο 1 Σεπτεμβρίου – Κυριακή 14 Οκτωβρίου 2012, Παλαιό Ελαιουργείο – Παραλία Ελευσίνας.

Keywords
Τυχαία Θέματα