Το «κρυφό χαρτί» της Αθήνας

Του Βαγγέλη Δουράκη

Η Κυβέρνηση βλέποντας πως οι τεχνοκράτες εκπρόσωποι των δανειστών, βάζουν στο μικροσκόπιο τις «τρύπες» στα Κρατικά Ταμεία, έχουν στα χέρια τους τις πρώτες ενδείξεις που αποτυπώνουν αλλαγή της τάσης στα έσοδα.

Μάλιστα, «πατώντας» πάνω σε αυτές τις καλύτερες του αναμενομένου επιδόσεις θα τραβήξουν το «χαρτί» του πρωτογενούς πλεονάσματος: Και εάν βάση προσχεδίου προϋπολογισμού το πλεόνασμα στο τέλος της χρονιάς, θα διαμορφωθεί στα 340 εκατ. ευρώ -με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να ανεβάζει το νούμερο στα 400 εκατ.- στις διαπραγματεύσεις δεν

αποκλείεται να ακουστούν και προσδοκίες για πρωτογενές πλεόνασμα που θα προσεγγίζει και ίσως ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ!

Η ελληνική πλευρά αξιοποιώντας και αυτό το επιχείρημα θα ζητήσει από τους Πολ Τόμσεν, Ματίας Μορς και Κλάους Μαζούχ να βάλουν «φρένο» στα αιτήματά τους για νέα σκληρά επώδυνα μέτρα, υπενθυμίζοντάς τους ταυτόχρονα ότι έχουν πέσει και άλλες φορές έξω στο παρελθόν όσον αφορά στις εκτιμήσεις τους για την Ελλάδα.

Σε αυτό το πλαίσιο το οικονομικό επιτελείο θα τους ζητήσει να …περιμένουν την Eurostat, πριν γίνει οποιαδήποτε «κουβέντα» για μέτρα, πόσο μάλλον όταν από την πλευρά τους προσδιορίζουν το δημοσιονομικό «κενό» του 2014 σε σχεδόν 2,9 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την τελευταία εκτίμησή τους. Η ευρωπαϊκή Στατιστική Αρχή πιστοποιεί κάθε χρόνο τον Απρίλιο τα στοιχεία του προϋπολογισμού των χωρών-μελών: Εάν η Eurostat βρει ότι η Αθήνα βάσει των στοιχείων της παρουσιάζει πρωτογενές πλεόνασμα, τότε ενδεχομένως να μην υπάρξει ανάγκη για νέα μέτρα, ιδιαίτερα εάν το νούμερο υπερβαίνει το 1 δισ.!

Και με αυτό το «κρυφό χαρτί» στο χέρι, ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας θα κάτσει σήμερα στο τραπέζι των συνομιλιών με την τρόικα, ενώ το απόγευμα τους εκπροσώπους των δανειστών θα δει ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης.

Προκειμένου να βρεθεί η χρυσή τομή και να αποτραπεί ένα νέο ναυάγιο στις συζητήσεις με την τρόικα, χθες το βράδυ έγινε ευρεία σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά με τη συμμετοχή -μεταξύ άλλων- του κ. Στουρνάρα και του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα. Χαράχθηκαν οι βασικές κατευθύνσεις της διαπραγμάτευσης και οι «κόκκινες γραμμές» που θα ακολουθήσει η διαπραγματευτική ομάδα.

Σε κάθε περίπτωση, η πορεία προς την ολοκλήρωση των διαβουλεύσεων προβλέπεται μακρά, με την τρόικα να σκληραίνει εμφανώς τη στάση της. Κανείς δεν αποκλείει πλέον ο νέος μαραθώνιος να τραβήξει -σε δόσεις- ως το τέλος Ιανουαρίου ή ακόμη και τις πρώτες μέρες του Φεβρουαρίου του 2014. Αυτός είναι άλλωστε ο μήνας που η Ελλάδα χρειάζεται πάση θυσία τις δόσεις της δανειακής σύμβασης (τυπικά από το γ΄και δ’ τρίμηνο του 2013) ώστε να αντιμετωπίσει δανειακές υποχρεώσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα