Αδαπραγμάτευτα άγριες οι διαθέσεις των δανειστών

Του Βαγγέλη Δουράκη

Σε αυτό το πλαίσιο, τα βασικά «αγκάθια» που θα απασχολήσουν τις επαφές τρόικας και κυβέρνησης αυτή την εβδομάδα είναι τα εξής:

—Διαθεσιμότητα – απολύσεις. Η κυβέρνηση δεν έχει ολοκληρώσει το πρώτο κύμα της διαθεσιμότητας 12.500 υπαλλήλων, γεγονός που αποδυναμώνει το αίτημά της για δίμηνη παράταση στο δεύτερο κύμα, πάλι 12.500 υπαλλήλων, που πρέπει βάσει μνημονίου να ολοκληρωθεί ως το τέλος του έτους. Δύσκολη θα είναι και η συμπλήρωση των 4.000 απολύσεων ως τα Χριστούγεννα.
—Ασφαλιστικό

νομοσχέδιο. Υπό την αίρεση της τρόικας παραμένει το νομοσχέδιο Βρούτση που «υπόσχεται» εξοικονόμηση 500 εκατ. ευρώ μέσω κυρίως της καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής. Η τρόικα αμφισβητεί ότι οι δράσεις θα αποφέρουν ένα τόσο μεγάλο ποσό, και δεύτερο ότι επαρκούν για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα των ταμείων για το 2014, που θα έχουν πρόσθετες ανάγκες άνω του 1,5 δισ. ευρώ.

— ΕΝΦΑ: Ο υπουργός Οικονομικών αναζητά συμβιβασμό τόσο με την τρόικα όσο και με τις κοινοβουλευτικές ομάδες της ΝΔ και του ΠαΣοΚ πάνω στη βάση της είσπραξης 2,9 δισ. ευρώ. Οι δανειστές από την πλευρά τους δεν έχουν εγκαταλείψει την «ιδέα» της είσπραξης του φόρου για μια ακόμη χρονιά μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.

-Αμυντικές Βιομηχανίες: Η κυβέρνηση έχει προτείνει τον διαχωρισμό του στρατιωτικού από το πολιτικό σκέλος και τη συνέχιση λειτουργίας του πρώτου. Η τρόικα ζητά «λουκέτο» για τα ΕΑΣ και την ΕΛΒΟ.

—Φοροδιαφυγή. Μεγάλη είναι η πίεση κυρίως από τη πλευρά του ΔΝΤ για χειροπιαστά αποτελέσματα κυρίως από ελέγχους σε άτομα με μεγάλη περιουσία που θα δείξουν ότι υλοποιείται η πολλάκις εξαγγελθείσα αναδιάρθρωση του φοροεισπρακτικού μηχανισμού.

—Νέο ΤΑΙΠΕΔ. Το αρμόδιο Ταμείο (ΤΑΙΠΕΔ) ενημέρωσε ότι αδυνατεί να καλύψει το μειωμένο στόχο του 1,5 δισ. ευρώ. Οι εισπράξεις από τις ιδιωτικοποιήσεις το 2013 θα φτάσουν τα 1,3 δισ. ευρώ, έναντι 2,6 δισ. ευρώ του αρχικού μνημονιακού στόχου. Το κενό των 1,3 δισ. ευρώ θα μεταφερθεί στο 2014 ανεβάζοντας τον πήχη για την επόμενη χρονιά κοντά στα 3,9 δισ. ευρώ (!). Σε αυτό πλαίσιο η τρόικα πιέζει για νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων ΤΑΙΠΕΔ το οποίο θα αναλάβει την τιτλοποίηση ακινήτων ύψους 4 δισ. ευρώ με στόχο την άμεση είσπραξη 1 δισ. ευρώ. Το νέο ταμείο με έδρα την Αθήνα (και όχι το Λουξεμβούργο) σχεδιάζεται να αποτελέσει την εμπροσθοφυλακή του υπάρχοντος ΤΑΙΠΕΔ από το οποίο αναμένεται ότι θα αποσπά φακέλους και για επείγουσες αποκρατικοποιήσεις.

Keywords
Τυχαία Θέματα