Το κίνημα …της στάνης προβληματίζει το Μαξίμου

Παρά το γεγονός ότι ο Αντώνης Σαμαράς, μετά τη δίωρη συνάντησή του με τον Ευάγγελο Βενιζέλο, είπε σαφώς ότι οι αλλαγές στο νομοσχέδιο για το φόρο ακινήτων θα είναι «λογικές» ενώ θα επιδιώκεται η διεύρυνση της φορολογικής βάσης (σ.σ. δηλαδή η φορολόγηση και των αγροτεμαχίων), η πρόταση που κατέθεσαν χθες το βράδυ, κατά τη μαραθώνια σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, γαλάζιοι βουλευτές για παράταση του εισπραττόμενου από τη

ΔΕΗ τέλους ακινήτων, δεν αποκλείεται να αλλάξει τους σχεδιασμούς.

Ο κ. Γ. Στουρνάρας επεσήμανε χθες ότι ενδεχόμενη παράταση του «χαρατσιού» θα γεννούσε ενστάσεις αντισυνταγματικότητας, ωστόσο είναι σαφές ότι η τελική απόφαση αφορά στον ίδιο τον Αντώνη Σαμαρά. Πολλώ δε μάλλον που το ΠΑΣΟΚ έσπευσε ήδη, μέσω διαρροών, να σημειώσει ότι δεν θα αρνείτο να υποστηρίξει μία σχετική πρωτοβουλία του Πρωθυπουργού.

Είναι δε εξόχως πιθανό ότι ιδιαιτέρως θετική έναντι του σεναρίου αυτού θα ήταν και η τρόικα αφού το τέλος μέσω ΔΕΗ εξασφαλίζει πολύ υψηλότερο βαθμό εισπραξιμότητας, γεγονός που εξηγεί την εμμονή των εκπροσώπων των πιστωτών με το «χαράτσι της ΔΕΗ» που εισηγήθηκε ο Ευάγγελος Βενιζέλος.

Αργά χθες το βράδυ στελέχη του Μαξίμου εμφανίζονταν επιφυλακτικά έναντι του ενδεχομένου να ανατραπεί πλήρως ο σχεδιασμός για τον ενιαίο φόρο ακινήτων, προκρίνοντας μικρές σε έκταση και σε δημοσιονομικό αποτέλεσμα βελτιώσεις. Αυτό ήταν, άλλωστε, και το συμπέρασμα απ’ όσα είπε ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς. Ωστόσο, οι ίδιες πηγές δεν αρνούνταν ότι υπό προϋποθέσεις η διατήρηση του τέλους θα μπορούσε να αποτελέσει κυβερνητική επιλογή.

Ο Πρωθυπουργός έχει να σταθμίσει το εύρος της αποδοχής που θα έχει, τελικά, η πρόταση για διατήρηση του ΕΕΤΑ και η οποία δεν περιορίζεται μόνον σε όσους την εισηγήθηκαν κατά τη χθεσινοβραδινή σύσκεψη στο Οικονομικών. Παράλληλα, να αξιολογήσει αν μία αλλαγή τώρα, όπως την εισηγήθηκαν οι βουλευτές, θα λειτουργήσει εκτονωτικά για την κυβέρνηση (σ.σ. ο φόρος μέσω ΔΕΗ θεωρείται ότι έχει γίνει «αποδεκτός» από την κοινή γνώμη) ή αν αντιθέτως θα συνιστά δείγμα ανακολουθίας για τον ίδιο τον Πρωθυπουργό και απόδειξη αποτυχίας για την κυβέρνηση που, εδώ και ένα χρόνο, δεν κατόρθωσε να διαμορφώσει ένα αποδεκτό πλαίσιο φορολόγησης ακινήτων. Υπό προϋποθέσεις, δε, ενδεχόμενη αλλαγή πλεύσης – που πάντως δεν έμοιαζε η πλέον πιθανή εκδοχή – μπορεί να ερμηνευτεί ως ένα ακόμη πλήγμα εις βάρος του κ. Γ. Στουρνάρα (σ.σ. ο στενός συνεργάτης του οποίου Νικ. Καραβίτης θεωρείται ο εμπνευστής του νόμου) πυροδοτώντας μέχρι και σενάρια αλλαγών στην ηγεσία του Υπ. Οικονομικών.

Keywords
Τυχαία Θέματα