Διαπραγματεύσεις fast track επιδιώκει η Αθήνα

Του Βαγγέλη Δουράκη

Όλα παραπέμπουν σε διαδικασίες εξπρές: Η έλευση των εκπροσώπων των δανειστών θα σηματοδοτήσει μια περίοδο αλλεπάλληλων διαπραγματεύσεων με σκοπό να αρχίσουν να κλείνουν ένα- ένα τα ανοιχτά μέτωπα. Παρ’ όλα αυτά, δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη εάν τελικά οι δανειστές θα επιστρέψουν στην Αθήνα στις 4 Νοεμβρίου.

Το σίγουρο πάντως είναι ότι πρώτα πρέπει να τελειώσει η εκκρεμότητα των προαπαιτούμενων

δράσεων για την εκταμίευση της υποδόσης του 1 δισ. ευρώ.

Σε αυτό το μέτωπο βασικό «αγκάθι» είναι η αναδιάρθρωση των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΑΣ). Η αναπληρώτρια υπουργός Αμυνας Φώφη Γεννηματά επισήμανε στη Βουλή πως «δεν υπάρχει καμία άλλη πρόταση που να μπορούμε να συζητήσουμε ως ελληνική κυβέρνηση σε σχέση με το μέλλον των ΕΑΣ», πέραν αυτής που έχει ήδη κατατεθεί στην τρόικα και προβλέπει τη διατήρηση του στρατιωτικού σκέλους της εταιρίας εν λειτουργία.

Με αυτή την τοποθέτηση, η Φώφη Γεννηματά, ουσιαστικά σκιαγραφεί την πρόθεση της Κυβέρνηση να μην δεχτεί «λουκέτο» στην εταιρεία, όπως συστήνει η τρόικα.

Το χάσμα που χωρίζει τα δύο εμπλεκόμενα μέρη παραμένει και στο μέτωπο του δημοσιονομικού κενού του 2014 είναι σημαντική, αλλά εκτιμάται πως μπορεί να γεφυρωθεί δίχως οριζόντια μέτρα. Σε ανάλυση της Eurobank Research σημειώνεται: «Κρίνουμε ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια για την επίτευξη συμφωνίας όσον αφορά τα θέματα του 2014 (δημοσιονομικό και χρηματοδοτικό κενό) χωρίς την επιβολή νέων οριζόντιων μέτρων… Δεν αποκλείουμε, όμως, στοχευμένες παρεμβάσεις για αν επιτευχθεί ο στόχος του πρωτογενούς αποτελέσματος του 2014».

Μέχρι στιγμής, το υπουργείο Οικονομικών κάνει λόγο για δημοσιονομικό κενό 500 εκατ. ευρώ και υποστηρίζει πως η «τρύπα» αυτή μπορεί να καλυφθεί με παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό σύστημα, πρόσθετα έσοδα από τη σχεδιαζόμενη αύξηση της φορολογίας καπνού, τσιγάρων και ποτών υπέρ του ΕΟΠΥΥ, τον περιορισμό της φοροδιαφυγής και την εξοικονόμηση πόρων από τις νέες καταργήσεις και συγχωνεύσεις δημόσιων φορέων και από την καθολική εφαρμογή του ενιαίου μισθολογίου. Η τριμερής μιλά για πεντάπλασιο κενό (2,5 δισ. ευρώ) και αμφισβητεί την αποδοτικότητα των ελληνικών προτάσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα