Το «αμαρτωλό τρίγωνο» της διαπλοκής στο Reuters

Το διεθνές πρακτορείο επικαλείται δήλωση αξιωματούχου των δανειστών -χωρίς να τον κατονομάζει-, σύμφωνα με την οποία: «Το σύστημα είναι εξαιρετικά αιμομικτικό. Τα κατεστημένα συμφέροντα αντιστέκονται στις μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν την οικονομία ανταγωνιστική». Παράλληλα, φιλοξενεί δήλωση του Αλέξη Τσίπρα, ότι «η πραγματική εξουσία στην Ελλάδα βρίσκεται στα χέρια των τραπεζιτών, τα μέλη του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος και τα διεφθαρμένα ΜΜΕ,

ένα αμαρτωλό τρίγωνο».

Παράλληλα, σημειώνεται ότι έκθεση της Κομισιόν για την ανεξαρτησία των ΜΜΕ, το Νοέμβριο του 2011, είχε διαπιστώσει ότι η πολιτική για τα ΜΜΕ στην Ελλάδα «έχει επηρεαστεί πλήρως, αν και με αδιάφανο και ανεπίσημο τρόπο, από ισχυρά οικονομικά συμφέροντα που επιδιώκουν εξουσία ή κέρδος ή και τα δύο». Το Reuters μεταφέρει και τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας, που διέρρευσε μέσω των WikiLeaks, σύμφωνα με το οποίο τα ελληνικά ΜΜΕ είναι ζημιογόνα και επιδοτούνται από τους ιδιοκτήτες τους για να ασκήσουν πολιτική και οικονομική επιρροή.

Στο ρεπορτάζ γίνεται εκτενής αναφορά στις καταγγελίες Φωτόπουλου, σύμφωνα με τις οποίες μεγάλες επιχειρήσεις -ανάμεσά τους και ΜΜΕ- είτε πλήρωσαν το χαράτσι της ΔΕΗ με μεγάλη έκπτωση, είτε δεν το πλήρωσαν καθόλου (όπως ο Σκάι). Για το θέμα τοποθετείται ο εμπνευστής του τέλους ακινήτων, Ευάγγελος Βενιζέλος. Παρά το γεγονός ότι η πολιτεία νομοθέτησε την έκπτωση για τα μεγάλα ακίνητα, ισχυρίζεται ότι όσα καταγγέλθηκαν οφείλονται στα ελλιπή αρχεία της ΔΕΗ. «Δεν υπήρξε σε καμία περίπτωση εύνοια υπέρ των ιδιοκτητών συγκεκριμένων ακινήτων», υποστηρίζει.

Περίοπτη θέση στο αφιέρωμα έχει το Mega, το οποίο το Reuters αποκαλεί «πλέγμα συνυφασμένων συμφερόντων». Το διεθνές πρακτορείο αναφέρεται στους μετόχους του, τις οικογένειες Μπόμπολα, Βαρδινογιάννη και τον Σταύρο Ψυχάρη, σημειώνοντας ότι έχουν ηγετική θέση ή ισχυρούς δεσμούς με άλλους τομείς της οικονομίας. Οι πρώτοι δύο αρνούνται ότι έχουν χρησιμοποιήσεις τις επιχειρήσεις ΜΜΕ που ελέγχουν για να δώσουν ώθηση στις άλλες δραστηριότητές τους. Ο τελευταίος δεν απάντησε στις ερωτήσεις του Reuters.

Ωστόσο, στο ρεπορτάζ επιχειρείται η σύνδεση δημοσιευμάτων στα ελληνικά ΜΜΕ με επιχειρηματικές εξελίξεις, αφήνοντας π.χ. να εννοηθεί ότι η κριτική στην Τίνα Μπιρμπίλη από το «Έθνος» σχετίζεται με την αντίθεσή της στην εξόρυξη χρυσού στις Σκουριές Χαλκιδικής. Σε επιστολή του προς το Reuters, ο Γ. Μπόμπολας αναφέρει ότι ο όμιλος του στηρίζει όλα τα μεγάλα έργα που δημιουργούν θέσεις εργασίας και προϋποθέσεις ανάταξης της οικονομίας.

Ως εξωτερικό παρατηρητή στα τεκταινόμενα παρουσιάζει το Reuters τον επικεφαλής του Σκάι, Γιάννη Αλαφούζο, ο οποίος δηλώνει ότι ορισμένα ΜΜΕ είναι επί της ουσίας γραφεία τύπου επιχειρηματικών ομίλων»

Το Reuters στρέφεται και κατά μερίδας δημοσιογράφων, σημειώνοντας ότι πολλοί φορούν δύο καπέλα και εργάζονται όχι μόνο στον Τύπο αλλά και σε γραφεία Τύπου.

Τέλος, αναφορές γίνεται στο ζήτημα των συχνοτήτων και της κρατικής διαφήμισης.

Αίσθηση προκαλεί η «επανεμφάνιση» του Θοδωρή Ρουσσόπουλου. «Οι περισσότερες εταιρείες στην Ελλάδα περιμένουν χρήματα από το κράτος», δηλώνει ο πρώην υπουργός Επικρατείας. «Η Ελλάδα είναι επισήμως καπιταλιστική, αλλά επί της ουσίας σοσιαλιστική», ισχυρίζεται ο άνθρωπος που κάποτε «μοίραζε» κρατική διαφήμιση.

Keywords
Τυχαία Θέματα