Το 1973, άρχισε η δίκη για το Γουότεργκεϊτ

08:15 8/1/2013 - Πηγή: Matrix24

Παραμονές της εκλογής του προέδρου Ρίτσαρντ Νίξον ομάδα ανδρών εισέβαλλε στα γραφεία των δημοκρατικών στην Ουάσινγκτον και συνελήφθη από την αστυνομία.

Οι συλληφθέντες πέρασαν από δίκη, αλλά δεν έδωσαν εξηγήσεις για την πράξη τους και άφησαν πολλά ερωτηματικά στην κοινή γνώμη. Λίγες μέρες αργότερα ο Νίξον εξελέγη και πάλι πρόεδρος των ΗΠΑ.

Αρχικά, η υπόθεση έμοιαζε ως κοινή διάρρηξη, όμως δύο δημοσιογράφοι της εφημερίδας Washington

Post, ο Καρλ Μπέρνσταϊν και ο Μπομπ Γούντγουορντ, άρχισαν να ερευνούν την υπόθεση και πολύ γρήγορα ανακάλυψαν ότι πίσω από την υπόθεση κρύβονταν η επιτροπή που ήταν υπεύθυνη για την προεκλογική εκστρατεία του Νίξον.

Οι Μπερνστάιν και Γουντγουόρντ υποστήριξαν ότι η επιτροπή αυτή ήταν υπεύθυνη για πολιτική κατασκοπεία και χρηματοδοτούνταν με μυστικά, κυβερνητικά κονδύλια.

Το σκάνδαλο συγκλόνισε τις ΗΠΑ αλλά και ολόκληρο τον κόσμο καθώς συνεργάτες του προέδρου Νίξον, ήταν πρωταγωνιστές της υπόθεσης.

Στις 30 Απριλίου του 1973, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέλαβε την ευθύνη για τις πράξεις των συνεργατών του, τονίζοντας ότι δεν γνώριζε τίποτα για το σκάνδαλο.

Στις αρχές του 1974, αρκετά πρώην μέλη της κυβέρνησης είχαν παραπεμφθεί σε δίκη. Το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου η δικαστική επιτροπή του κοινοβουλίου παρέπεμψε και τον ίδιο τον Νίξον, που υπέβαλλε την παραίτηση του στις αρχές Αυγούστου.

Το σκάνδαλο έμεινε στην ιστορία με το όνομα Γουότεργκέιτ. Στην εξιχνίαση του έπαιξε καθοριστικό ρόλο ο Μαρκ Φελτ, ο οποίο ήταν τότε υποδιοικητής του FBI και βασικός πληροφοριοδότης των δύο δημοσιογράφων. Έγινε γνωστός ως «Βαθύ Λαρύγγι» και το όνομα του δημοσιοποιήθηκε 30 χρόνια αργότερα.

Το Γουότεργκέιτ ταινία με τον τίτλο «Όλοι οι Άνθρωποι του Προέδρου ( All the President’s Men). Ένα θαυμάσιο πολιτικό θρίλερ του 1976 σε σκηνοθεσία Άλαν Πακούλα βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο των δημοσιογράφων Καρλ Μπέρνσταϊν και Μπομπ Γούντγουορντ. Πρωταγωνιστές της ταινίας είναι οι Ντάστιν Χόφμαν και Ρόμπερτ Ρέντφορντ ως Μπέρνσταϊν και Γούντγουορντ αντίστοιχα.

Keywords
Αναζητήσεις
σκανδαλο γουοτεργκειτ, γουοτεργκειτ
Τυχαία Θέματα