ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ 20 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ

Ο σχηματισμός ισχυρής βιώσιμης κυβέρνησης θα εκτονώσει την ανησυχία και θα απομακρύνει το φάσμα μιας καταστροφικής εξόδου από την ευρωζώνη ανοίγοντας το δρόμο για την επιστροφή καταθέσεων, εκτιμά η αγορά. 

Η σταδιακή επιστροφή κεφαλαίων ύψους 20 δισ. ευρώ, τα οποία σύμφωνα με εκτιμήσεις στελεχών τραπεζών, βρίσκονται εντός της χώρας σε θυρίδες και σπίτια αποτελεί το μεγάλο στοίχημα για το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Σύμφωνα με εκτιμήσεις τραπεζών

αλλά και της Τράπεζας της Ελλάδος (ΤτΕ) περί τα 20 δισ. ευρώ βρίσκονται σήμερα σε θυρίδες, στρώματα και …αποθήκες που αντιστοιχούν στο ήμισυ των συνολικών χαρτονομισμάτων που κυκλοφορούν στη χώρα μας (σύμφωνα με εκτιμήσεις φτάνουν τα 40 δισ. ευρώ).

Όπως εκτιμούν στελέχη τραπεζών ο σχηματισμός ισχυρής βιώσιμης κυβέρνησης, η ανακοίνωση της οποίας αναμένεται τις επόμενες ώρες, θα εκτονώσει την ανησυχία και θα απομακρύνει το φάσμα μιας καταστροφικής εξόδου από την ευρωζώνη. Όπως σημειώνουν αν επιβεβαιωθούν οι προσδοκίες για ευρωπαϊκές κινήσεις που θα ελαφρύνουν βραχυχρόνια το βάρος για τη χώρα, και, παράλληλα υπάρξουν πρωτοβουλίες για την κινητοποίηση αναπτυξιακών πόρων, τότε το κλίμα και οι συνθήκες στην ελληνική οικονομία μπορούν να βελτιωθούν θεαματικά. Κλειδί αποτελεί η 28η Ιουνίου οπότε θα πραγματοποιηθεί η Συνάντηση Κορυφής των ηγετών της ΕΕ.

Σε περίπτωση που τον σχηματισμό κυβέρνησης ακολουθήσουν θετικά νέα αναφορικά με την ελάφρυνση του μνημονίου αλλά και την αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας μέσω αναπτυξιακών πρωτοβουλιών τότε το κλίμα θα βελτιωθεί ριζικά.

Αν η ανησυχία εκτονωθεί και η νέα κυβέρνηση, σε συνεργασία με τους εταίρους, προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων τότε η οικονομία μπορεί να ανακάμψει δεδομένης της άνευ προηγουμένου βύθισης των τελευταίων 18 μηνών. Σημειώνεται ότι η οικονομία τους τελευταίους 18 μήνες βρίσκεται σε μια άνευ προηγουμένου πίεση: η ύφεση επιταχύνθηκε και το 2011 η πτώση του ΑΕΠ ανήλθε στο 6,9% ενώ τους πρώτους μήνες του 2012 η πτώση φτάνει το 6,2%. Η εκτόνωση της ανησυχίας και μόνο, σημειώνουν στελέχη τραπεζών, και η απομάκρυνση του φόβου εξόδου από το ευρώ θα δώσει μεγάλη ανάσα στην οικονομία και θα οδηγήσει στην αναθέρμανση της οικονομικής δραστηριότητας καθώς τους τελευταίους μήνες έχουν παγώσει τα πάντα υπό το φάσμα μιας ολοκληρωτικής καταστροφής.

Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο γρήγορα θα επιστρέψουν κεφάλαια στο τραπεζικό σύστημα, ειδικά μέρος των 20 δισ. ευρώ που βρίσκονται αποθησαυρισμένα. Σημειώνεται ότι από το τέλος του 2008 οι καταθέσεις έχουν μειωθεί κατά 90 δισ. ευρώ μέρος των οποίων έχει μετακινηθεί στο εξωτερικό, μέρος διατηρείται σε ρευστό και μέρος έχει «καταναλωθεί» για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κρίσης.

Τις προηγούμενες εβδομάδες καθημερινά καταθέσεις εκατομμυρίων ευρώ αποχωρούσαν από το τραπεζικό σύστημα υπό το φάσμα της αβεβαιότητας και του κινδύνου το αποτέλεσμα της εκλογικής αναμέτρησης να δημιουργούσε νέες αναταράξεις. Όπως εκτιμούν στελέχη τραπεζών το πρώτο δεκαπενθήμερο του Ιουνίου περί

Keywords
Τυχαία Θέματα