ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΤΟΥ …27%

Έντονη συζήτηση έχει ανοίξει στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου αναφορικά με το τι είδους αντιπολίτευση θα ασκήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε μια κυβέρνηση συνεργασίας, είτε σ’ αυτή μετάσχει, τελικά, η ΔΗΜΑΡ, είτε όχι.

Του Γιώργου Μελιγγώνη

Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να πατήσει σε δύο βάρκες, μόλις ξεκαθαρίσει το τοπίο αναφορικά με τη σύνθεση της κυβέρνησης,

αλλά και μόλις αυτή κάνει τα πρώτα της –νομοθετικά, αλλά και διαπραγματευτικά με τους εταίρους- βήματα. Με άλλα λόγια, ο Αλέξης Τσίπρας θα επιχειρήσει να ασκήσει και προγραμματική αντιπολίτευση σε ορισμένα θέματα, ενώ σε άλλα δε θα διστάσει να υψώσει κατακόρυφα τους τόνους της πολιτικής αντιπαράθεσης.

«Αντιπολίτευση του 27%»

Εξάλλου, στην Κουμουνδούρου επικρατούν δύο απόψεις για το είδος της αντιπολίτευσης που πρέπει να ασκηθεί. Η πρώτη περιλαμβάνει μια αντιπολίτευση «του 27%», δηλαδή με προτάσεις, ενδεχομένως και με συναίνεση όπου είναι δυνατόν και, κυρίως, με ήπιους τόνους σε όσα θέματα δεν αναδεικνύουν τους «δύο κόσμους» μεταξύ ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Τη γραμμή αυτή υποστήριξε με μπαράζ συνεντεύξεων χθες ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ενώ στην ίδια γραμμή βρίσκονται και άλλα προβεβλημένα στελέχη και βουλευτές της Κουμουνδούρου, όπως ο Γιάννης Δραγασάκης, η Ρένα Δούρου, η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ο Κώστας Πουλάκης, ο Γιάννης Μπαλάφας κ.α.

Στον αντίποδα, πολλά στελέχη, κυρίως του «Αριστερού Ρεύματος» ή προερχόμενοι από τη νεολαία ΣΥΝ, εισηγούνται γραμμή «δομικής αντιπολίτευσης», δηλαδή σκληρή γραμμή κατά της κυβέρνησης «με το καλημέρα». Αυτή την άποψη φαίνεται να μοιράζονται ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο Δημήτρης Στρατούλης, ο Τάσος Κορωνάκης κ.α., που προβλέπουν ήδη «μνημονιακή καταιγίδα» όταν η κυβέρνηση πάρει σάρκα και οστά.

Ποια στάση θα κρατήσει ο Τσίπρας

Όπως προαναφέρθηκε, ο Αλέξης Τσίπρας είναι αποφασισμένος, αν αυτή η κυβέρνηση συνεχίσει ακριβώς την πολιτική της προηγούμενης, να οξύνει τους τόνους εξαρχής. «Η Αριστερά δε θα διαψεύσει τις ελπίδες του λαού και θα βρίσκεται δίπλα του στις δύσκολες μέρες που έρχονται», σημειώνουν συνεργάτες του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Πάντως, χθες, ο κ. Τσίπρας κράτησε χαμηλούς τόνους και προϊδέασε για την άσκηση προγραμματικής αντιπολίτευσης, τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, στις δηλώσεις του μετά τη συνάντηση με τον Αντώνη Σαμαρά, κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να αξιοποιήσει «τις σημαντικές δυνατότητες επαναδιαπραγμάτευσης που προκύπτουν από τη λαϊκή εντολή για την απόρριψη της πολιτικής της λιτότητας» και δεσμεύθηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «θα ανταποκριθεί στα θεσμικά του καθήκοντα». Παράλληλα, κάλεσε τον πρόεδρο της ΝΔ να βάλει ψηλά τον πήχη της επαναδιαπραγμάτευσης και προανήγγειλε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δε θα είναι εμπόδιο σε μια πολιτική επαναδιαπραγμάτευσης, αλλά δεν πρόκειται να χαρίσει σε κανέναν τις μεγάλες δυνατότητες που προκύπτουν από τα αποτελέσματα των εκλογών».

Keywords
Τυχαία Θέματα