Τί ζητά η Τρόικα για να δώσει τη δόση

Η φιλοδοξία της ελληνικής κυβέρνησης να κλείσει το ζήτημα της εκκρεμούσας δόσης των 2,8 δισ μέχρι τη συνεδρίαση του EuroWorking Group στις 4 Απριλίου δεν επιβεβαιώνεται καθώς, όπως προέκυψε και από τη χθεσινή σύσκεψη υπό τον Αντ. Σαμαρά, το σύνολο των ανοικτών ζητημάτων πέφτει στο τραπέζι ως «πακέτο» με στόχο μία συνολική συμφωνία.

Το ανησυχητικό για το επιτελείο του Μαξίμου, ωστόσο, είναι ότι οι τροϊκανοί

επιστρέφουν με άγριες διαθέσεις ρίχνοντας το βάρος της προσοχής τους στις δημοσιονομικές αστοχίες αλλά και σε σειρά εισπρακτικών μέτρων που δεν έχει υλοποιήσει ακόμη η ελληνική κυβέρνηση, αν και αποτελούν συμφωνηθέντα μέτρα.

Η ανησυχία του Πρωθυπουργικού γραφείου είναι μεγάλη καθώς ενδεχόμενη εμπλοκή στο θέμα των εσόδων θα ανοίξει άμεσα τη συζήτηση για την ενεργοποίηση της ρήτρας αναπλήρωσης και θα φέρει την τρικομματική κυβέρνηση με το φάσμα της λήψης νέων μέτρων. Παρά τις τρύπες, εν πολλοίς εξαιτίας της στάσης πληρωμών από πολίτες και επιχειρήσεις, η κυβέρνηση εμφανίζεται διστακτική στην υλοποίηση μέτρων, αν και αυτά έχουν συμφωνηθεί, που θα επιφέρουν νέες επιβαρύνσεις. Ενδεικτική είναι η πρόβλεψη του νόμου Κουτρουμάνη για επιβολή τέλους 2 τοις χιλίοις στις επιχειρήσεις υπέρ ΟΑΕΕ, από το οποίο αναμένεται να εισπραχθούν περίπου 600 εκατ. ευρώ την τρέχουσα διετία. Η κυβέρνηση δεν θέλει να επιβαρύνει, επιπλέον, τις επιχειρήσεις, ο Γ. Βρούτσης δηλώνει ότι θα καλύψει το κενό από την αποκάλυψη των μαϊμού συντάξεων, ωστόσο οι τρύπες είναι τόσο μεγάλες που μάλλον η υλοποίηση της διάταξης δεν θα αποφευχθεί.

Ξεκινώντας από χθες, ο Αντ. Σαμαράς θα επικεντρωθεί στην προσπάθεια να κλείσει μία καλή συμφωνία με τους εκπροσώπους των δανειστών καθώς θεωρεί ότι δεν υπάρχουν περιθώρια αστοχιών καθώς θα πρέπει να αποφευχθεί ένα αδιέξοδο που θα καθιστούσε, ξανά, την Ελλάδα προβληματικό κρίκο στην ευρωζώνη, αναζωπυρώνοντας τη συζήτηση για τις δυνατότητές της να εξέλθει από το φαύλο οικονομικό κύκλο.

Keywords
Τυχαία Θέματα