Αποφυλακίζεται ο Νίκος Κοεμτζής

Ο Νίκος Κοεμτζής γεννήθηκε στο Αιγίνιο Πιερίας στις 17 Ιανουαρίου 1938. Ήταν γιος του Παναγιώτη και της Αναστασίας Κοεμτζή.

Τον Φεβρουάριο του 1973 είχε μόλις αποφυλακιστεί από μια καταδίκη για κλοπή. Το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, πήγε με την παρέα του στο νυχτερινό κέντρο «Νεράιδα» που τραγουδούσε ο Καρουσάκης, για να διασκεδάσει.

Ο αδελφός του, Δημοσθένης, έκανε παραγγελιά τις «Βεργούλες» του Μάρκου Βαμβακάρη και σηκώθηκε να χορέψει. Μαζί του σηκώθηκαν και άλλα άτομα τα οποία ήταν προκλητικά.

Ο τραγουδιστής είχε ανακοίνωσε από το μικρόφωνο πως το τραγούδι

είναι «παραγγελιά». Έγινε συμπλοκή μεταξύ των θαμώνων στην πίστα του κέντρου και χτύπησαν το Δημοσθένη. Ο Νίκος Κοεμτζής σηκώθηκε και με ένα μαχαίρι έσπειρε το θάνατο.

Ο Νίκος Κοεμτζής στην ανάκριση υποστήριξε πως θόλωσε το μυαλό του γιατί νόμιζε ότι σκότωναν τον αδελφό του. Ο Τύπος της εποχής τον χαρακτήρισε «κτήνος» και «σφαγέα». Καταδικάστηκε τρεις φορές σε θάνατο και οκτώ φορές σε ισόβια, για ανθρωποκτονίες από πρόθεση.

Λόγω της πολιτικής κατάστασης (Χούντα), των οικογενειακών πολιτικών φρονημάτων του και του ποινικού του ιστορικού, πέρασε δύσκολα χρόνια στη φυλακή.

Το 1977 η ποινή του μετατρέπεται σε ισόβια. Αποφυλακίστηκε από τις φυλακές της Πάτρας στις 29 Μαρτίου του 1996, μετά από 23 χρόνια φυλάκισης.

Όταν αποφυλακίστηκε -και μη έχοντας άλλο πόρο ζωής-αναγκάστηκε να πουλάει την αυτοβιογραφία του για να ζήσει. Έξω από τα δικαστήρια της Ευελπίδων καθημερινά και τις Κυριακές στο Μοναστηράκι υπογράφοντας αφιερώσεις στην πρώτη σελίδα.

Έγραψε επίσης ποιήματα απ΄τα οποία φαίνεται, όπως και ο ίδιος είχε δηλώσει, ότι μετάνιωσε για την πράξη του. Πέθανε στις 23 Σεπτεμβρίου 2011 στο Μοναστηράκι από ασιτία και τις κακουχίες.

Ο Κοεμτζής στην τέχνη

Στο δίσκο Ρεζέρβα, το 1979, ο Διονύσης Σαββόπουλος συμπεριέλαβε ένα τραγούδι με τίτλο «Το μακρύ ζεϊμπέκικο για τον Νίκο».

Το 1980 ο Παύλος Τάσιος σκηνοθετεί την ταινία «Παραγγελιά» που είναι βασισμένη στο επεισόδιο με πρωταγωνιστή τον Κοεμτζή με πρωταγωνιστή τον ηθοποιό Αντώνη Αντωνίου. Στην ταινία η Κατερίνα Γώγου (πρώην σύζυγός του) απαγγέλλει στίχους από τα ποιήματά της.

Keywords
Τυχαία Θέματα