Τι θα ζητήσει η τρόικα από την Αθήνα

Του Βαγγέλη Δουράκη

Κυριακή βράδυ θα πατήσουν ελληνικό έδαφος, Δευτέρα θα αρχίσουν τα ραντεβού με την ελληνική πλευρά οι επικεφαλής της τρόικα.
Ουσιαστικά οι δύο πλευρές έχουν δεκαπέντε ημέρες για να καταλήξουν σε συμφωνία: Στόχος είναι στο Eurogroup της 10ης Μαρτίου να παρουσιαστεί η οριστική συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μεταξύ των δύο πλευρών, προκειμένου έτσι να ανοίξει ο δρόμος για την εκταμίευση των δόσεων προς την Ελλάδα μέσα στον Απρίλιο.

Τα

βασικά «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης είναι δύο:
- Ολοκλήρωση του νομοσχεδίου με τις προτάσεις του ΟΟΣΑ που θα ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας. Το σχέδιο από τεχνικής πλευράς είναι έτοιμο, με την κυβέρνηση να έχει ενσωματώσει το 80% των προτάσεων του Οργανισμού, αλλά αντιμετωπίζει μεγάλη δυσκολία να προωθήσει σημαντικές προτάσεις του ΟΟΣΑ, όπως εκείνες για τα φάρμακα, το γάλα και τα βιβλία.
- Δημοσιονομικά μεγέθη 2014 και 2015. Όπως όλα δείχνουν, η τρόικα έχει αποδεχθεί ότι το πρωτογενές πλεόνασμα του 2013 είναι υψηλότερο του 1,5 δισ. ευρώ. Μέχρι να ξεκινήσουν οι διαβουλεύσεις τα κλιμάκια της τρόικας θα έχουν καταλήξει στην επίπτωση του πλεονάσματος στον προϋπολογισμού του 2014 και του 2015 και κατ’ επέκταση στο ύψος των μέτρων που θα απαιτηθούν γι’ αυτά τα έτη.

Πέραν αυτών, οι συζητήσεις περιλαμβάνουν κι άλλα τρία θέματα τα οποία η τρόικα έχει αναδείξει ως σημαντικά, αλλά οι μέχρι στιγμής διαβουλεύσεις δείχνουν ότι υπάρχει προσέγγιση των δύο πλευρών: Πρόκειται για το ζήτημα της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9%, την κατάργηση των φόρων υπέρ τρίτων και την απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων.
Μάλιστα, ειδικά για το θέμα της μείωσης του μισθολογικού κόστους ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Εργασίας μετά τη Διυπουργική Επιτροπή για τη Βιομηχανική Πολιτική, έλεγε ότι στις συζητήσεις με την τρόικα θα εξεταστεί και η μνημονιακή υποχρέωση για μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 5 μονάδες στη διάρκεια του προγράμματος.

Μέχρι στιγμής το υπουργείο σε συνεργασία με τα ασφαλιστικά ταμεία έχει προχωρήσει στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους κατά 1,1 μονάδα, κίνηση που δεν επιβάρυνε τις συντάξεις σύμφωνα με το ίδιο υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου.
Για τις υπόλοιπες 3,9 μονάδες, συνολικού κόστους 700 εκατ. ευρώ, εξετάζονται δύο σενάρια. Το πρώτο είναι να μειωθεί εφάπαξ το μη μισθολογικό κόστος εφόσον δεν θα υπάρξει μείωση σε συντάξεις. Το άλλο σενάριο προβλέπει την τμηματική μείωση του μη μισθολογικού κόστους έως το 2016.

Και ενώ η τρόικα έρχεται για να κλείσουν τα συγκεκριμένα ζητήματα, μετά το καλοκαίρι θα απασχολήσουν τα θέματα της ελάφρυνσης του χρέους και ενός νέου δανείου: Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε πιστός στην γραμμή του, επανέλαβε πως «το κούρεμα του 53,5% που έγινε σε ιδιώτες επενδυτές δεν θα επαναληφθεί. Το είχαμε ξεκαθαρίσει από τότε. Εμείς λέγαμε πάντα όπως και η Τρόικα πως αν η Ελλάδα χρειαζόταν περιορισμένη βοήθεια στο τέλος του έτους που τελειώνει και το πακέτο βοήθειας, είμαστε έτοιμοι να το παρέχουμε. Με την προϋπόθεση η Ελλάδα να τηρήσει τις υποχρεώσεις της».

Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού η Κριστίν Λαγκάρντ, έλεγε πως η «Ελλάδα ξεπέρασε τα δύσκολα και έχει μπει σε τροχιά ανάπτυξης», παραδέχτηκε όμως ότι «όντως σημειώθηκαν αστοχίες και υπήρξε και λάθος προσέγγιση (σ.σ.:.στο Πρόγραμμα). Σε αυτό συνέβαλαν και τα στοιχεία που δινόταν για την ελληνική οικονομία και τα οποία δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα».

Keywords
Τυχαία Θέματα